САЩ назначават посланик в Беларус за пръв път след повече от десетилетие

OFFNews 21 април 2020 в 14:35 1953 0

САЩ назначават посланик в Беларус за пръв път след повече от десетилетие, а действието е поредният сигнал за затопляне в отношенията между двете страни, предава RFI, а AFP допълва, че това е опит да отклонят съюзника на Русия в посока Запада.

На 20 април американският президент Доналд Тръмп обяви, че има намерението да номинира дипломата от кариерата Джули Фишър - високопоставен представител на Държавния департамент за Европа, в посолството в Минск. В момента Фишър е заместник помощник държавен секретар за Западна Европа и ЕС, работила е в Русия, Грузия и Украйна.

Преди да замине, Сенатът трябва да одобри нейното назначаване, но не е ясно кога ще се състоят изслушванията, тъй като законотворците сега са извън Вашингтон заради коронавирусната пандемия.

Влошаването на отношенията между двете страни дойде през 2008 г., след като Вашингтон наложи санкции заради нарушаване на човешките права и политически репресии във връзка с президентските избори в Беларус през 2006 г. Тогава президентът Александър Лукашенко изгони американския посланик. Той поиска намаляване на дипломатическия състав на мисията на САЩ. Оттогава двете страни се представляват на ниво шарже д'афер.

В първото посещение в Беларус от високопоставен дипломат от 1994 г. този февруари държавният секретар Майк Помпео се срещна с Лукашенко в Минск и заяви, че САЩ се стремят към сближаване на връзките със страната.

Този процес на възстановяване на отношенията между САЩ и Беларус започна, след като Минск балансира политическата и икономическата си зависимост от съседна Русия и демонстрира желание да се сближи със Запада.

През февруари Помпео заяви, че Беларус не се нуждае от това да избира между Москва и Вашингтон и увери, че САЩ иска да помогне на Беларус да изгради собствена суверена държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !