Лукашенко става президент на Беларус за пети път

OFFNews 12 октомври 2015 в 10:18 5707 5

Лукашенко

Снимка Архив

Александър Лукашенко е спечелил в неделя над 83% от гласовете - най-висок негов резултат досега.

На президентските избори в Беларус в неделя Александър Лукашенко е спечелил 83,49% от гласовете, съобщи от Минск ИТАР – ТАСС. Така той за пети пореден път става президент на бившата съветска република.

В изборите на участвали 87,2 на сто от гласопователите, е обявила беларуската ЦИК. Всички съперници на Лукашенко са получили по по-малко от 5 процента. За лидера на Либерално-демократическата партия Сергей Гайдукевич са гласували 3,32% от избирателите; за Татяна Короткевич от гражданското движение „Говори истината” – 4,42%; за Николай Улахович (Беларуска патриотична партия) . 1,67 на сто.

61-годишният Лукашенко, когото на Запад наричат „последния диктатор в Европа”, често е упрекван, че не допуска опозицията да се организира и да си създаде публично влияние. На нейните по-опитни лидери не е било позволено да се регистрират за изборите в неделя, предаде Би Би Си.

От възможността да пуснат бюлетина „Против всички” са се възползвали 6,40% от избирателите, като в столицата техният процент е 20,6%.

След края на изборния ден в Минск са демонстрирали десетки привърженици на опозицията с възгласи „Бойкотирайте диктатурата!” и „Лукашенко, върви си!”, според Би Би Си.

За първи път Лукашенко става президент през 1994 г., когато побежда във втория тур на изборите. Две години по-късно пълномощията му са продължени с референдум до 2001 г. През 2001-той отново печели (със 75,6% от гласовете).

Референдум – очевидно „по мярка”, през 2004 г. премахва от конституцията ограничението, според което един човек може да е държавен глава най-много два мандата поодред. И Лукашенко е преизбран през 2006 (с 83%) и 2010 (79,6 на сто от гласовете).

Окончателните резулти от изборите в неделя ще бъдат официално обявени след няколко дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!