САЩ изпращат още един ''Пейтриът'' на Украйна

Мая Младенова 12 юни 2024 в 08:30 2305 2

MIM-104 Patriot

Снимка Getty Images

MIM-104 Patriot е зенитно-ракетна система (ЗРК), основната от този вид, използвана от армията на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри изпращането на още една зенитно-ракетна система "Пейтриът" Patriot в Украйна, съобщава в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на свои източници от президентската администрация и армията. Това се случва на фона на усилията на Украйна да се бори с руските атаки над градове, инфраструктура и енергийни обекти.

Решението е взето миналата седмица след вътрешен дебат за това как да се помогне на Украйна, без да се отслабят отбранителните сили на САЩ.

Втората система "Пейтриът", която САЩ праща на Украйна, ще бъде изпратена от Полша, където служи на ротационна американска военна част, която се завръща в родината си. Очаква се системата да стигне до фронта в Украйна до дни.

"Пейтриът" включва мощна радарна система и мобилни пускови установки, които изстрелват ракети срещу снаряди. Това е и една от най-добрите, но и от най-оскъдните оръжейни системи в арсенала на САЩ. Представители на Пентагона отказват да съобщят с колко от тях разполага американската отбрана, но един високопоставен военен служител заяви, че армията е разположила само 14 от тях в САЩ и по света, пише "Ню Йорк таймс". Американските съюзници също разполагат с „Пейтриът“ и две от тези държави са изпратили по няколко в Украйна, но американските служители казват, че се надяват европейските сили да изпратят повече.

В същото време, на конференцията за възстановяването на Украйна германският канцлер Олаф Шолц призова за подкрепа на инициативата за укрепване на украинската противовъздушна отбрана и обеща да достави на Киев трета система "Пейтриът" в близко бъдеще.

Първите 1,5 милиарда евро приходи от замразени руски активи ще бъдат преведени в Украйна през юли, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференцията в Берлин.

Вашингтон отмени също така 10-годишната забрана за използване на американско оръжие от бригада "Азов", обявена за терористична и забранена в Русия.



    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    2

    Джендо Джедев

    12.06 2024 в 09:57

    Far Rider,

    Айде стига вече си ревал, от месец непрекъснато пристига оръжие в Украйна. Затова и руската офанзива се спихна. Никой досега не се е отметнал от обещаното оръжие. Ти какво искаш, то да се телепортира мигновено в Украйна ли?

    60

    1

    Far Rider

    12.06 2024 в 09:06

    И отново обещания, обещания ... ЩЕ помислим, ЩЕ обсъдим, ЩЕ видим, ЩЕ изпратим, в бъдеще , в онозримо бъдеще ... А войната е сега!
     
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?