Байдън маха забраната: Митичният Азов ще бие руснаците с американско оръжие

Държавният департамент на САЩ е извършил задълбочена проверка на героичните бойци: Не са нацисти и не нарушавали човешки права

OFFNews 11 юни 2024 в 09:09 8504 2

бойци от полка Азов
Героите от полка Азов.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще разреши използването на прехвърлените американски оръжия на членовете на Националната гвардия от 12-та бригада със специално предназначение „Азов“.

The Washington Post съобщава, че решението е взето след инспекция на Държавния департамент на бригада „Азов“. Преди няколко години американците наложиха „вето“ върху въоръжението за „Азов“ на фона на „опасенията във Вашингтон относно произхода на групата“.

Сега тази бригада на Украинската национална гвардия ще има достъп до същата военна помощ от САЩ, както всяка друга част.

"След задълбочен процес на проверка 12-а бригада от специалните сили „Азов“ на Украйна премина успешно проверката на Държавния департамент на САЩ по метода „Лейхи“ - се казва в изявление на Държавния департамент.

Американският департамент се позовава на така наречения „Закон на Лейхи“, кръстен на бившия сенатор Патрик Дж. Лейхи и автор на документа, който забранява прехвърлянето на американска военна помощ на чуждестранни части, за които е установено, че са извършили нарушения на човешките права. Както е известно, „Азовците“ не принадлежат към такава категория.

Освен това Държавният департамент не откри „никакви доказателства“ за такива нарушения. В същото време не е уточнено кога точно е могло да бъде отменено съответната забрана. Отбелязва се също така, че тъй като батальонът „Азов“ от модела от 2014 г. е структурно различен от бригадата, която сега е част от Националната гвардия, тези ограничения не се прилагат.

В началото на май стана ясно, че полкът „Азов“ - елитна украинска част, която ръководеше отбраната на Мариупол срещу руските войски - е изключен от получателите на последния пакет военна помощ от САЩ заради обвинения във връзки с неонацизма.

Офицерите от бригадата бяха разстроени, че забраната на САЩ не позволява на една от най-опитните украински части да се обучава със силите на НАТО в Европа.

Бойците от „Азов“ отричат обвиненията в неонацизъм, като изтъкват, че в момента в доброволческата бригада участват бойци от различни етнически и религиозни групи, включително войници евреи.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    2

    alfakentavur

    11.06 2024 в 10:07

    Браво, Джо! Браво, Байдън!
    Браво!

    50

    1

    Far Rider

    11.06 2024 в 09:31

    Много добра новина. Остава американското оръжие наистина да бъде доставено.