САЩ дава на Украйна 16,4 млн. долара хуманитарна помощ за Донбас

Сергей Антонов 05 февруари 2015 в 17:34 3876 2

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 16,4 милиона долара като хуманитарна помощ за жителите на Донбас. Това съобщи американският държавен секретар Джон Кери след срещата си с украинския президент Петро Порошенко. 

Парите ще бъдат насочени само за подпомагане на жителите на Източна Украйна. 

Допълнителни средства идват след като финансовият министър на САЩ да увеличи кредитните гаранции за Украйна на 3 милиарда долара.

"Искаме дипломатическо решаване на конфликта в Украйна, но не можем да си затваряме очите за танковете, които преминават руско-украинската граница, за руските бойци, които воюват в Източна Украйна без отличителни знаци на униформите, както и за това, че Русия е начело на незаконните сепаратистки групи на бойното поле. Не можем да си затворим очите за съвременните ракети, съвременните радари и други технологии, които Русия изпраща през границата, през тази суверена линия", подчерта Кери.

Тези действия на Русия нарушават Минските споразумения относно необходимостта да се съблюдава режима на спиране на огъня, допълни Кери. 

По време на срещата с Кери Порошенко пък е обявил, че украинската армия има нови възможности да защитава единството на Украйна. Той изтъкна обаче, че войсковите подразделения в източната част на страната съблюдават режим на спиране на огъня, когато това е възможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!