САЩ атакува Ирак и Сирия с въздушни удари

OFFNews 28 юни 2021 в 14:32 1800 0

Снимка pixabay

САЩ нанесоха въздушни удари срещу военни групи, подкрепяни от Иран в района на границата между Сирия и Ирак.

В неделя атаките уцелиха "оперативни съоръжения и съоръжения за съхранение на оръжия" в отговор на нападения с безпилотни летателни апарати срещу американските сили, се казва в изявление на Пентагона.

Президентът Джо Байдън ще "действа в защита на американските служители", се добавя в него.

Пентагонът не предостави информация за жертви, но според наблюдатели в Сирия са убити петима бойци.

Междувременно сирийската държавна информационна агенция Sana съобщи, че е починало дете и поне още трима души са ранени.

Това е вторият кръг от въздушни удари, които президентът Байдън разреши срещу подкрепяните от Иран бойци, откакто встъпи в длъжност през януари.

Американските сили, базирани в Ирак, бяха атакувани няколко пъти през последните месеци от безпилотни летателни апарати. Иран отрече каквото и да било участие.

Около 2500 американски войници са базирани в страната като част от международната коалиция, която се бори с джихадистката група Ислямска държава (ИД).

Според Пентагона "отбранителните прецизни въздушни удари" са улучили две цели в Сирия и една в Ирак. Съобщава се, че няколко подкрепяни от Иран бойни групи, включително Катаиб Хизбула и Катаиб Сайид ал Шухада, са използвали тези съоръжения.

От 2009 г. САЩ определиха Катаиб Хизбула като терористична организация, обвинявайки я в заплаха за мира и стабилността на Ирак.

Влиянието на Иран върху вътрешните работи на Ирак непрекъснато нараства след инвазията, водена от САЩ, която свали от власт Садам Хюсеин през 2003 г.

Ударите идват в момента, когато Иран провежда преговори със световни сили, включително САЩ, за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г., което отмени санкциите срещу държавата в замяна на спиране на работата по ядрени оръжия.

Някои чуждестранни сили подозират, че Иран има амбиции да построи ядрена бомба - нещо, което страната категорично отрича.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно оттегли САЩ от споразумението през 2018 г. и отново наложи санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!