Сърбия замрази цената на газа до догодина

OFFNews 22 октомври 2023 в 18:20 2108 1

Снимка Pixabay

Цената на газа за потребителите в Сърбия ще бъде замразена до май 2024 година на нивото, което ще важи от 1 ноември тази година, съобщава днес белградският вестник „Данас“.

При резки промени на пазара правителството ще покрие разликата за производителите и вносителите от националния бюджет.

Това е предвидено в Наредбата за временна мярка за ограничаване на цената на газа и компенсиране на разликата в цената на природния газ, закупен от внос или произведен в Сърбия, в случай на резки промени на пазара на природен газ.

Наредбата се отнася изключително за количествата природен газ, предназначени за потребление на територията на Сърбия, посочва изданието.

В съответствие със споразумението, което Сърбия сключи с Международния валутен фонд за получаване на кредит, Белград предприе поетапно увеличение на цените на газта на дребно, като най-новото ще влезе в сила на 1 ноември в размер на 10 процента. Това означава, че от тази дата нататък газът ще струва 5,02 динара за киловатчас с данъци и такси, писаха по-рано тази седмица сръбските медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

23.10 2023 в 08:42

А Англия (или GB, или UC, или което е там последно...) замрази цените на енергията за вътр.пазар, Франция пък на към 5000 стоки...
Кога ли и нашето любимо правителство ще пусне и то хладилника за туй-онуй?!
(ツ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!