Съкрушителна победа за Макрон. Може да спечели 430 от 577 депутати

Вероника Шербанова 11 юни 2017 в 23:02 5513 9

Партията на новоизбрания президент Еманюел Макрон печели съкрушителна победа на парламентарните избори, а броят на депутатите й ще бъде близък до рекорда печелен от Де Гол през 1968 г.

Основаната само преди година партия "Напред за Републиката" печели около 32,2% от гласовете, сочат първите данни от екзитпола. Десницата остава втора с 21,5%. Голямо отстъпление бележи Националния фронт на Марин льо Пен, който взема само 14,5%, но това е малка загуба в сравнение със срива при социалистите, които остават едва пети, изпреварени дори от отцепилите се от тях крайни социалисти. Двете социалистически партии вземат по малко над 10%.

Сложната избирателна система във Франция обаче най-вероятно ще даде на проевропейската партия на Макрон над 70% от депутатските места, твърдят социолозите.

Според тях Напред за републиката ще има между 390 и 430 депутати, десницата  - между 85 и 125, социалистите - между 20 и 35, а отцепилото се от тях ляво крило - между 11 и 21 места.

Националният фронт, който винаги е губещ от френската избирателна система, ще спечели между 3 места (колкото има сега) и 11.

Малък брой от депутатите ще бъдат избрани още на първи тур. За да стане това се изисква да получат над 50% от гласовете.

На втори тур обаче не отиват двама, както на нашите местни избори например, а всички кандидати, които са спечелили над 12,5% от гласовете. Като правило се смята, че коалиция с крайнодесните на Льо Пен е недопустима и това е причината те да получават толкова малко депутати, въпреки че са трети по общия брой гласове.

В районите, в които няма опасност кандидат на Льо Пен да спечели, се заформят договорки, като често те не са в полза на първия или втория. Заради стария конфликт между десни и леви от една страна, заради разцеплението сред левите и най-вече защото проевропейският и умерен Макрон изглежда приемлив партньор за всички, очакванията са, че почти навсякъде коалициите ще са в полза на неговите кандидати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

7

neverland

12.06 2017 в 13:43

И сега, това хубаво или лошо е(и за кого), че е спечелила точно тази формация?

И втори под въпрос:Ще поскъпне ли хляба у нас в следствие на този избор? Или ще поскъпне въпреки този избор?

13507

6

Геронтофилията е патологично сексуално влечение към възрастни хора. Думата произлиза от гръцки език: Γερός , което означава "стар човек" и φιλιά , което означава връзката между двама човека " приятелство " . Привличането към по-възрастните хора може да произхожда от интелигентността, опита и спокойствието им, което ги кара да бъдат в състояние да слушат другите. Подобно на други парафилии, геронтофилията може да бъде свързана с избягването на интимност с лице на същата възраст.

42249

4

Denis Rizanov

12.06 2017 в 08:17

32% от гласували 48% прави малко над 15% от всички гласували. Толкова за "съкрушителността".
Иначе не може да се отрече, че този политически инжинерингов проект около една фейкова личност, която никой във френската политика не познаваше преди 3 години и не беше чувал за нея, да не говорим за гражданите на Франция, успя!
Засега.

9000

3

Petio Petkov

12.06 2017 в 08:04

С една трета от гласовете - две трети от депутатите. Това също е демокрация. Ако перефразираме познатата фраза на Сталин, не е важно кой брои гласовете, а кой пише правилата за броенето.