Съдът в Хага нареди на Англия незабавно да върне островите Чагос на Мавриций

Решението поставя под въпрос съществуването на американската военна база на остров Диего Гарсия

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2019 в 13:01 13674 2

Снимка CNN

Диего Гарсия, най-големият от островите Чагос, който е използван за американска военна база.

Международният съд на ООН в Хага нареди на Великобритания да върне островите Чагос "колкото се може по-бързо" на бившия им собственик Мавриций, обявявайки британската окупация на архипелага за незаконна, предава в. "Гардиън".

Въпреки че решението на съда не може да принуди Лондон да върне островите насила, недвусмисленото заключение на съдиите е унизителен удар по престижа на Великобритания на световната сцена. Казусът бе отнесен до Хага след гласуване през 2017 г. в ООН, където с огромно мнозинство държавите членки гласуваха Великобритания да отиде на съд.

Президентът на международния съд, Абдулгауи Ахмед Юсуф, заяви, че отцепването на Чагоския архипелаг през 1965 г. от Мавриций е извършено без "свободното и искрено желание на засегнатото местно население". Той настоя островите да бъдат върнати на бившия им собственик и процесът на деколонизация да бъде приключен.

Трагедията на местното население започва през 60-те години на миналия век, когато САЩ си набелязват най-големия остров от архипелага - Диего Гарсия - за построяването на ключова военна база в Индийския океан. След договорка с британското правителство, започва насилственото изселване на цялото население от 1500 души, а на мястото на бившия островен рай е построена огромна военна база, която се ползва и до ден-днешен.

След обявяването на независимостта си през 1968 г., Мавриций получава повече от 4 милиона британски лири в замяна на архипелага Чагос. Миналата година пред ООН обаче държавата заяви, че Великобритания я е накарала насила да продаде островите и е изгонила населението им. Нещо, което е в несъответствие с резолюция 1514 на ООН от 1960 г., която забранява подялбата на колонии преди тяхната независимост.

С 13 гласа "за" и само един "против" съдът в Хага гласува в полза на незабавното връщане на островите на Мавриций. Единственият съдия, гласувал "против", е американец, допълва "Гардиън". Оттам посочват, че решението е изразено с изненадващо директни и резки думи, нещо нетипично за съда.

Говорител на британското външно министерство е заявил, че съдът в Хага само може да посъветва Лондон, като страната му ще разгледа случая по-подробно, но военната база в Индийския океан защитава сигурността на Великобритания и на целия свят от терористични заплахи, престъпления и пиратстване.

Карта, на която се вижда местонахождението на Мавриций, близо до Мадагаскар, и островите Чагос, бивша собственост на Мавриций, в средата на Индийския океан. Източник: Google.

От Си Ен Ен допълват, че решението поставя под въпрос съдбата на американската военна база на Диего Гарсия, която от десетилетия е ключова за военната мощ на САЩ в региона, откъдето излитат бомбардировачите на мисии в Азия и Южнокитайско море. Оттам допълват, че ако Лондон реши да спази решението и да върне архипелага на Мавриций, тогава Вашингтон ще трябва да предоговори сделката за военната база с местното правителство. Възможно е обаче да се наложи да преместят базата си, ако се стигне до там.

Джеръми Корбин, лидерът на Лейбъристката партия, приветства становището на Международния съд в Хага, като нарече действията на родината си "срамни".

Подробна история на тежката съдба на чагосиянците може да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11698

2

Johann

01.03 2019 в 07:00

Ще върнат островите,ще се върне местното население и ще започне всичко това което става в такива случай-нескончаема борба за власт между местните феодали,непрекъсната правителствена криза, може и гражданска война между отделните кланове. Всичко което белите са изградили ще започне да се разпада защото местните нито могат нито имат желание да го подържат. Примери по света колкото искаш.

12425

1

edin slep

01.03 2019 в 03:22

Ще е странно и тъпо, ако се съгласят да върнат този естествен самолетоносач наред океана на Мавриций. Онези какво ще го правят? Той е на около 300 километра от основната група острови. Ако ЮК и САЩ се съгласят да се изтеглят, там ще се настанят я Китай, я Индия, я пирати ...