Съдът на ООН осъди бивш член на “Хизбула” за убийството на Харири

Йорданка Веселинова 18 август 2020 в 17:14 2057 0

Специалният трибунал за Ливан

Снимка Wikipedia

Съдът на ООН днес разглежда делотото за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири. Основен обвиняем за бомбения атентат от 2005 г., когато освен Харири загинаха и още 21 души, е Салим Джамил Аяш - бивш член на ливанската шиитска организация “Хизбула”, който беше осъден. Окончателната присъда все още не е обявена.  Магистратите твърдят, че няма доказана връзка между ръководството на организация и сирийското правителство с убийството на бившия ливански премиер, предава Ройтерс. Обвиняеми по делото бяха още трима членове на организацията, които обаче бяха оправдани.

В знак на уважение към жертвите и засегнатите от взрива в Бейрут от 4 август, когато загинаха над 200 души и над 6000 бяха ранени, трибуналът отложи делото, което трябваше да се разглежда по-рано този месец . Днес обаче, след разследване продължило повече от 15 години и отнело над един млн. долара, дългоочакваното дело най-сетне влезе в съда

Съдебното решение беше обявено от Дейвид Ре - съдия от Специалния трибунал за Ливан - институция, създадена преди малко повече от десет години, която за едни е последна надежда за справедлива присъда, а за други - силно политизирана структура, която с дейността си единствено би задълбочила разединението в Ливан. Основното заключение на присъдата - дълга общо 2600 страници, е: “Трибуналът е на мнението, че макар Сирия и “Хизбула” да са имали мотив да елиминират Харири и неговите политически съюзници, няма доказателства ръководството на “Хизбула” да е замесено, както няма и преки доказателства за сирийска намеса.”

ДНК експертизата показва, че взривът е бил извършен от мъж, който не може да бъде идентифициран, тъй като не фигурира в регистрите на ливанските служби. Четиримата мъже - членове на организацията - Салим Джамил Аяш, Хасан Хабиб Мерхи, Асад Хасан Сабра и Хюсеин Хасан Онеси, пък в продължение на месеци следили Харири, сочи доклад, позоваващ се на записи от телефонни разговори. Сред тях основен обвиняем беше Аяш, който е използвал един от шестте телефони, използвани от хората, организирали атентата. Според съдиите, телефонът на Аяш е бил “от критична важност за нападението”, както и че той е имал безспорна връзка с “Хизбула”.

На 14 февруари 2005 г. Рафик Харири - сунит, бизнес магнат и министър-председател на Ливан, е убит при бомбен атентат. Той е имал тесни връзки със САЩ, Франция и други западни държави, както и със сунитските арабски държави от Персийския залив. Именно поради тези му връзки, той е разглеждан като заплаха за иранското и сирийското влияние в страната. Тогава са заподозрени четирима души - членове на подкрепяната от Иран организация “Хизбула”. Организацията обаче отрича да стои зад атентата.

В петък лидерът на организацията Сайед Хасан Насрала каза, че не се занимава с процеса.

Интересно е медийното отразяване на темата в Ливан. Дори преди изчитането на присъдата да е приключило, ливанският всекидневник “ан-Нахар” излезе със заглавието: “Международното правосъдие побеждава заплахата”. В същото време телевизията на “Хизбула” - “ал-Манар” и просирийската “Ал Маядин” не отразяват процеса, докато други телевизии го излъчват на живо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови