Руснаците купуват от арабски страни терминали за 'Старлинк'

OFFNews 13 февруари 2024 в 11:03 1351 3

Юсов

Снимка БТА

Андрий Юсов

Руските сили купуват терминали за сателитен интернет "Старлинк" от "арабски страни", за да ги използват на бойното поле, съобщава украинската служба за военно разузнаване, цитирана от Ройтерс и БТА.

Предоставяната от компанията на Илон Мъск услуга е от ключово значение за комуникацията на Киев на бойното поле, но украински представители заявиха, че вече и руските сили все повече разчитат на устройствата по време на инвазията, започнала преди близо 2 г.

Кремъл категорично отрича.

Украинското военно разузнаване (ГУР) обаче публикува аудиозапис, на който твърди, че се чува как двама руски войници обсъждат закупуването на устройства от арабски доставчици на стойност около 200 000 рубли (2200 долара) всяко.

"Арабите доставят всичко: проводници, уайфай, рутери...", се казва в аудиозаписа, съобщи украинската агенция Укринформ.

"Държавата агресор Русия купува от арабски страни оборудване, подпомагащо комуникацията, включително и терминали за сателитен интернет "Старлинк", за да ги ползва във войната", заяви военното министерство в Телеграм.

Вчера говорител на ГУР Андрий Юсов каза пред Ройтерс, че руските сили закупуват терминали чрез неупоменати трети страни.

"Старлинк" каза, че не търгува с Русия и не предлага услугите си на руска територия. Кремъл заяви, че терминалите не са одобрени за употреба, нито се доставят в Русия, следователно не могат да бъдат използвани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

13.02 2024 в 13:44

е добър ден

Иранците тъпчат с оръжие и припаси

Арабския алъш вериш препира санкционирани стоки

То се знаеше

Въпроса е, че няма как да го спреш, без да си прецакаш бизнеса в този свързан свят

Шантава работа е война в този момент да водиш, сюрреалистично

2099

2

Mateevk

13.02 2024 в 11:23

Щом Кремъл отрича, значи е вярно. Съвсем правдоподобно звучи. Защото ако не бяха тези неизброими канали за заобикаляне на санкциите, досега Русия да е клекнала, а не да тръби за устойчивата си икономика, която може да оцелее, дори Медведев да изпепели целия останал свят. И някои си правят неверния извод - Щом санкциите не работят, значи трябва да отпаднат. Всъщност е точно обратното - трябва да продължим да ги затягаме, ако искаме да избегнем войната.

345

1

Джендо Джедев

13.02 2024 в 11:14

Естествено, че ще купуват, като нямат акъл да си направят сами сателитен интернет...
 
X

Да помогнем на украинските деца!