Руското следствие: Украински Су-25 е свалил малайзийския самолет

OFFNews 03 юни 2015 в 21:20 8448 26

Снимка AP

Малайзийският пътнически самолет, който падна над Украйна, е бил свален от украински Су-25. Това обявиха от Федералния следствен комитет на Русия, позовавайки се на показанията на бивш украински механик от Военновъздушните сили.

Комитетът, който докладва директно на руския президент Владимир Путин, обяви и името на свидетеля и публикува негова снимка като доказателство, че той реално съществува.

Неговото име е Евгений Агапов, той е служил в първа бригада на украинските ВВС в град Кулбакино.

Агапов заявил, че самолет Су-25 е излетял на бойна мисия на 17 юли миналата година и се е върнал без муниции.

По думите на Агапов пилотът на самолета Волошин обяснил, че е стрелял по самолет, който се оказал „не на точното място и в точното време“. По-късно механикът разбрал за падането на пътническия самолет над Украйна.

В същото време руският концерн „Алмаз-Антей“, специализиран в производството на комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана, обяви данни, които противоречат на информацията на Федералния следствен комитет.

От компанията обявиха, че според техни данни самолетът е бил свален от ракета от комплекс „Бук-М1“, използвана от украинската армия.

От концерна уточниха, че руските военни използват ракети „Бук" 9M37, а ракетата 9М38-М1 не се произвежда в Руската федерация от 1999 година.

Холандски разследващи, ръководещи международното разследване, обявиха преди месеци, че според доказателствата малайзийският самолет е свален от „Бук“.

Пътническият самолет с полет MH17 падна на територията на Украйна на 17 юли 2014 г. Загинаха всички 298 души на борда.

Киев обвини Русия и проруските бунтовници за свалянето на самолета. От своя страна, Русия отрече да има нещо общо с падането на самолета и обвини Украйна за случилото се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews