Руското посолство в Лондон се усъмни, че британците насилствено държат Юлия Скрипал в изолация

OFFNews 12 април 2018 в 11:14 4035 0

Юлия Скрипал

Руското посолство в Лондон се усъмни, че Юлия Скрипал е автор на публикуваното от нейно име първо изявление след изписването ѝ от болницата.

Вчера британската полиция пусна изявление от името на 33-годишната дъщеря на Сергей Скрипал, която преди месец бе отровена заедно с баща си на публично място в Сейлсбъри. В него младата жена казва, че не иска да контактува с руското посолство, нито със свои роднини на този етап.

"Първото изявление на Юлия Скрипал е "интересно четиво". Ако всичко споменато в него е истина, можем само да поздравим нашата сънародничка. Но тъй като нямаме възможност да проверим неговата автентичност, то по-скоро повдига нови въпроси, отколкото дава отговори, се казва в позицията на руското посолство.

"Искаме да се уверим, че изявлението наистина принадлежи на Юлия. Засега се съмняваме, че е така", добавят от дипломатическата мисия.

Според Москва текстът на изявлението е съставен по специфичен начин, за да подкрепи официалната британска позиция по случая, като в същото време отрязва възможността на Юлия Скрипал да контактува с външния свят - дипломати, журналисти и дори нейни роднини. Изразяват и съмнения в казаното от нея, че поддържа връзка със семейството си и приятели, защото до момента нямало доказателства за това. "Доколкото ни е известно, Юлия няма други близки роднини освен братовчедка си Виктория и баба им Елена (майката на Сергей), които живеят заедно. Изниква въпросът: с кого тогава е в контакт Юлия", питат от посолството.

"Особено учудваща е фразата "Никой не дава изявления от мое име", която се появява в изявлението, вместо например Юлия да я прочете пред камера. (...) Като цяло, документът само засилва подозренията, че става въпрос за насилствена изолация на руски гражданин", допълват дипломатите и призовават британските власти да дадат доказателства за противното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови