Quantcast

Руското контраразузнаване ударено от безпрецедентна хакерска атака

Разкрити са планове за тайни проекти, проследяване на хора в браузъра за анонимно търсене Tor, извличане на данни от социалните мрежи, отделяне на използвания от държавните институции интернет от общата световна мрежа

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2019 в 19:29 6627 2

Руското контраразузнаване е ударено от най-тежката кибератака в историята си, информация за която достигна до "Форбс" и руската редакция на Би Би Си, които огласиха случая вчера.

Хакери успели да откраднат 7.5 терабайта данни за: големи договори; тайни проекти, включително за проследяване на хора, използващи браузъра за анонимно търсене Tor; извличане на данни от социалните мрежи (вкл. Facebook и LinkedIn); отделяне на използвания от държавните институции интернет от общата световна мрежа.

TOR се използва за заобикаляне на ограничения в интернет, прикриване на данни и достъп до т. нар. "тъмна мрежа".

Данните са източени от голям подизпълнител на Федералната служба за сигурност на Русия и разпратени до медиите. Впоследствие Би Би Си Русия обяви, че "0v1ru$" е проникнал в сървъри на компанията SyTech. Медията описва пробива като вероятно "най-големият теч на данни в историята на руските разузнавателни служби".

Известие за пробив в SyTech е публикувано на 13 юли от "0v1ru$" на сайта на компанията. На началната ѝ страница вместо подпис хакерите оставят емотикон - усмихнато лице, знак за "тролване". Впоследствие "0v1ru$" предават данните на по-голямата хакерска група "Дигитъл революшън", които ги разпраща до медии.

"0v1ru$" разкриват имената на мениджъри от SyTech и наименованията на проектите Arion, Relation и Hryvnia. От архива, с който руската редакция на Би Би Си успява да се запознае, следва, че SyTech е работила по поне 20 непублични ИТ проекта, поръчани от руските специални служби и отдели, но тези документи не съдържат държавни тайни.

ФСБ е наследник на съветското КГБ и осъществява контраразузнаването на Русия на територията на страната и осъществява големи операции по наблюдение и събиране на информация в чужбина, отбелязва "Форбс".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

2

Стефан

22.07 2019 в 01:41

Не, това са архивите на частна фирма, в които е имало зарязани проекти. Други години, други технологии.

4908

1

zuljin

21.07 2019 в 22:43

Не си поплюват руските агенти, докато нашите се занимават само с наркотрафик, мокри поръчки, рекет и проституция.
Е как да се гордея после, че съм българин... Държава на бавноразвиващи се престъпни отрепки и жалки некадърници специализирали в лизането на задници...