Quantcast

Руските здравни власти искат работодателите да проверяват за алкохол

OFFNews Последна промяна на 18 август 2019 в 21:14 2613 1

Снимка kommersant.ru

Министерството на здравеопазването в Русия препоръчва на работодателите да проверяват служителите си за употреба на алкохол, за да се намали броят на трудовите злополуки в производството, съобщава „Коммерсантъ“.

Инициативата на ведомството е публикувана в документа „Укрепване на общественото здраве“. В него се препоръчва работодателите да въведат глоби за пушенето на цигари по време на работа.

Посочва се, че целта на алкохолните тестове е да станат известни служителите, които злоупотребяват със спиртните напитки, както и да се предотвратят нещастните случаи. Тези проверки могат да бъдат както планови, така и без предупреждение. В случай на отказ от теста, резултатът ще се счита за положителен.

В началото на годината здравното министерство представи законопроект за забрана на продажбата на алкохол на лицата до 21 г. Ако проектът бъде приет, новите правила ще влязат в сила през януари 2020 г. Позициите спрямо идеите на ведомството обаче се разделиха.

Министерството на икономиката категорично не подкрепи законопроекта и се аргументира, че няма научни обосновки за установяване на прага до 21 г. Финансовото министерство и особено департамента за данъчната и митническата политика също отказаха да подкрепят здравната идея.

През юли т.г. президентът Владимир Путин одобри стратегията за развитието на здравеопазването до 2025 г., според която потреблението на алкохол следва да се намали до 9, 1 литра за година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5288

1

zuljin

18.08 2019 в 21:24

Путин ще си изкопае сам гроба ако наложи сух режим. Не ми изглежда толкова тъп.