Руските власти се опитват да спрат протестите в подкрепа на Навални с арести и цензура

OFFNews 21 януари 2021 в 17:09 2851 0

Любов Собол

Руските власти се опитват да спрат протестите в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални, планирани за 23 януари, с арести на негови колеги, сплашване на журналисти и блокиране на сайтове.

Главната прокуратура на Русия поиска от полицията и други органи на реда "да предприемат превантивни мерки и ако има основания за това, да предприемат административни действия срещу виновните".

Това става, след като разследването на Навални за предполагаемия "дворец" на президента Владимир Путин се превърна в най-гледания материал на критика на Кремъл в YouTube.

44-годишният борец с корупцията публикува разследването за "най-скъпия дворец в света" дни след ареста му при пристигането му в Москва от Германия. Там той се лекува няколко месеца от опит за отравяне, зад което стоят службите на Путин, според няколко журналистически разследвания. 

Днес в Москва бе арестувана Любов Собол, юристконсулт на Фонда за борба с корупцията (ФБК) и един от адвокатите на Алексей Навални. За нейното задържане съобщи в "Туитър" адвокатът Владимир Воронин, с когото тя е била в един автомобил, когато са я задържали. Воронин е заснел задържането на видео.

Собол е арестувана, за да й се връчи наказателно постановление заради призив за масово участие в митинг срещу управлението на Владимир Путин. Собол е откарана на разпит в управление в Донския район.

По-рано в Москва бе задържан още един юрист на основания от Навални ФКБ - Владлен Лос. Той има беларуско гражданство и е подканен да напусне Русия до 25 януари, като му е забранено да влиза обратно в страната до 27 ноември 2023 г.

Директорът на ФБК Иван Жданов заяви, цитиран от "Новая газета", че причина за случващото се са предстоящите акции на 23 януари от поддръжниците на Навални.

Формалното основание за задържането на активистите е "призив за участие в несъгласувана (с властите) акция". Заради призива на Навални за протести на 23-и руските власти са връчили предупреждения на няколко медии. Днес такива са получили главният редактор на "Медиазона" Сергей Смирнов, прессекретарят на Навални - Кира Ярмиш и журналистът от "Ехото на Москва" Александър Плюшчев. Генералната прокуратура настоя да се ограничи достъп до материалите за планираните масови мероприятия.

Подобни предупреждения издаде и Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации - „Роскомнадзор". Тя заяви, че интернет платформи ще бъдат привлечени към наказателна отговорност "във връзка с разпространение на забранена по закон информация, насочена към привличане на непълнолетни за участие в несанкционирани масови (публични) мероприятия."

В момента дори и в платформата за видеосподеляне "Тик Ток" (най-много използвана от деца и младежи), текат различни клипчета, канещи на митинг в събота. Подобни призиви има и в "Тиндър".

Протестът срещу властите и в частност срещу президента Владимир Путин бе обявен от Алексей Навални в деня, в който руският опозиционер бе осъден на 30 дни затвор заради нарушаване на изпитателния срок, получен по дело от 2014 г. Навални призова привържениците си да излязат и да протестират - "не заради мен, а заради вас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови