Рускиня с US гражданство отива на съд за държавна измяна. Дарила дребна сума за украинската армия

OFFNews 20 юни 2024 в 13:57 2515 3

Ксения Карелина

Снимка Indеpendent

Ксения Карелина

Ксения Карелина, задържана по-рано тази година, докато е била на посещение при семейството си в Русия, днес ще бъде изправена пред съда по обвинения в държавна измяна, предаде Ройтерс. Карелина, която има руско и американско гражданство, бе обвинена от властите в Москва, че е събирала пари за украинската армия.

Карелина е родена в Русия, но емигрира в САЩ преди десетилетие, където работи като козметичка. Сега може да бъде осъдена на 12 години затвор, ако бъде призната за виновна.

Процесът срещу нея ще се води при закрити врата, което е обичайна практика при подобни случаи в Русия. Оправдателните присъди по дела за държавна измяна са рядкост, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдът в уралския град Екатеринбург разпространи кратко видео, на което подсъдимата се вижда да седи зад стъклена преграда, облечена с дънки и зелена карирана риза. Тя се усмихва едва забележимо, докато репортерите снимат.

Най-малко 12 американци в момента са затворени в руски арести, като част от нарастващ списък с чужденци, които се оказаха въвлечени в кризата в отношенията между Москва и Вашингтон по време на войната в Украйна.

Руската Федерална служба за сигурност задържа Карелина през януари, докато тя гостуваше на родителите си и малката си сестра в Екатеринбург. Бившата ѝ свекърва, Елеонора Среброски, каза тогава, че жената е пътувала до дома си около Нова година, след като приятелят ѝ я изненадал със самолетен билет.

По думите на Среброски тя е уверила приятеля си, че Русия е "безопасна" и че той няма причина да се страхува за пътуването ѝ до там.

Първоначално Карелина е арестувана за дребно хулиганство, но по-късно е обвинена в държавна измяна.

Среброски съобщи, че Карелина е направила малко дарение на базирана в Ню Йорк неправителствена организация, която изпраща невоенна помощ на страната, нападната от руските сили през 2022 г.

Обвиняемата, която е в началото на 30-те, е заминала за САЩ през 2012 г. по програма за обучение на работното място и за кратко е била омъжена за сина на Среброски. Бившият ѝ съпруг я описва като забавна жена, която не се интересува много от политика.

Профилите на Карелина в социалните мрежи съдържат снимки с нейни приятели на плажа и по време на пътувания, но без политически послания.

На една снимка от ноември 2021 г. тя е облечена в дълга рокля, усмихва се и размахва малко американско знаме, с надпис: "Гражданство".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    3724

    3

    GB

    20.06 2024 в 21:35

    Уви, в московията нищо не е невинно.

    1000

    2

    Strike

    20.06 2024 в 18:38

    Тя все пак отива да се види с близките си, това е най-нормалното нещо.

    310

    1

    Telluris Malus

    20.06 2024 в 15:14

    Има два вида луди. Тези, които летят за МАсква и онези,който се връщат от САЩ.