Путин готви амнистия за Pussy Riot, но не и за Навални

OFFNews 09 декември 2013 в 20:28 2811 0

Pussy Riot. Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Pussy Riot. Снимка: БГНЕС

Владимир Путин внесе в Държавната дума проект за амнистия, посветен на 20-ата годишнина от приемането на Конституцията на Русия. Предполага се, че сред амнистираните ще бъдат момичетата от Pussy Riot, еколозите от Arctic Sunrise, както и подсъдимите по делото за протеста на Блатния площад.

Очаква се, че предсрочно ще бъдат освободени около 20 хил. души.

Основната концепция на амнистията е „освобождаване от наказателна отговорност на лица от най-беззащитните социални категории, обвинени или осъдени за престъпления, както и мъже и жени, които имат определени заслуги към Русия“.

Към тези категории се добавят и лица, които са извършили престъпления в непълнолетна възраст, жени, които имат непълнолетни деца, бременни жени, както и такива, които са по-възрастни от 60 години. Амнистията ще обхване и мъже, които са по-възрастни от 60 години, инвалиди от I и II категория, ликвидатори на аварията в Чернобил, военнослужещи, сътрудници на МВР и други лица, „които са участвали в бойни действия или действия по защита на отечеството“. 

Все пак амнистията ще важи само за хора с до 5-годишни присъди, които нямат предишни престъпления, за които да са лежали в затвор или трудови колонии. Изключение в този случай ще се прави за непълнолетни момчета и момичета, които са извършили престъплението си преди да станат на 16 г. и които са изтърпели поне половината от присъдата си.

Ще се освобождават и лица съдени за участие в масови безредици или за нарушения на правилата за движение по пътищата.

Владимир Путин не се е съгласил да се амнистират лица, обвинени в насилствени престъпления срещу властта.

В първия случай става дума за осем обвиняеми по „блатното дело“, които се съдят за участие и призиви към масови безредици. По този член от Наказателния кодекс присъдите си излежават 38 души.

По чл. 213 от сред по-известните затворници са момичетата от групата Pussy Riot и еколозите от Arctic Sunrise — очаква се и те да бъдат сред амнистираните. Освен това участничките в Pussy Riot, Надежда Толоконникова и Мария Алехина, влизат под амнистията и като майки на непълнолетни деца.

Опозиционният лидер, Алексей Навални, който е обвинен в „разхищение“ и бившият олигарх Михаил Ходорковски, излежаващ 9-годишна присъда, няма да бъдат амнистирани, защото членовете, по които са съдени не попадат в обсега на амнистията.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови