Русия заплаши да увеличи вносните мита за Украйна, ако се присъедини към ЕС

OFFNews 24 февруари 2014 в 15:13 3777 4

Министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев

Русия обяви, че ще увеличи митата за вноса на стоки от Украйна, ако страната продължи със стъпките за присъединяване към Европейския съюз.

Това съобщи руският министър на икономиката Алексей Улюкаев в интервю за германския вестник „Ханделсблат“.

С това казваме на Русия, че има право да избере своя път, но ако избере ЕС, ние ще бъдем принудени да вдигнем митата за внос, подчерта Улюкаев.

Ако Украйна подпише споразумението за асоцииране с блока, Русия ще бъде залята от европейски продукти, заради свободната търговия в Общността на независимите държави, посочи министърът.

Няма начин Украйна да се присъедини към ЕС и в същото време да остане силен търговски партньор на Русия. Едното не е съвместимо с другото, категоричен е Алексей Улюкаев.

По думите му Русия все още подкрепя тристранни преговори с ЕС и Украйна. Москва не се е отказала и от финансовата помощ за Украйна, но бъдещите заеми ще зависят от следващото правителство. Първо трябва да знаем кой ще е в правителството, кой ще бъде премиер и каква програма ще следва това правителство, категоричен е Улюкаев.

Ситуацията в момента в Украйна е много нестабилна, променя се всеки ден, но вече е ясно едно – страната е изправена пред рецесия. Много инвестиционни фондове изтеглят парите си от Украйна, като много от тях след това ги изтеглят и от Русия, коментира той.

Ние не разбираме какво се случва там. Има реална опасност за нашите интереси и за живота на нашите граждани, коментира руският премиер Дмитрий Медведев.

Има големи съмнения относно легитимността на много от управялващите органи, които функционират в Украйна, подчерта Медведев.

В същото време еврокомисларят по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че Украйна все още има шанс да се присъедини към ЕС.

Намираме се на исторически кръстопът и Европа е длъжна да даде шанс на Украйна за присъединяване, ако отговори на всички изисквания, посочи Рен.

По думите му ЕС е готов да предостави значителна финансова помощ на Украйна след сформирането на ново правителство, което да е настроено към провеждането на институционални и икономически реформи, допълни еврокомисарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!