Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Новият президент обръща курса на Украйна към ЕС

OFFNews 24 февруари 2014 в 07:45 6300 41

Снимка AFP

Александър Турчинов

Новоизбраният временен украински президент Oлександър Турчинов обяви, че страната ще се фокусира към по-близка интеграция с Европейския съюз, предаде Би Би Си.

Избраният вчера от Върховната рада Oлександър Турчинов наследи сваления след 3-месечни протести, окървавени от силите за сигурност, Виктор Янукович. Той избяга от Киев. Местонахождението му е неизвестно.

Турчинов, близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко, направи телевизионно изявление в неделя, часове след определянето му за временен президент.

Той обеща да даде "правителството на хората" и заяви: "Ние трябва да се върнем в семейството на европейските страни".

"Готови сме за диалог с Русия... на нова, честна, равнопоставена и съседска основа, която признава и взема под внимание европейският избор на Украйна", допълни временният президент.

Предстои визита на външния министър на ЕС Катрин Аштън в Киев днес, а на срещите й ще бъде обсъдена подкрепата на ЕС за "трайно решение на политическата криза и мерките за стабилизиране на икономическата ситуация".

До вторник Украйна трябва да има ново правителство.

Ежедневните многохилядни протести избухнаха, след като Янукович се отказа от евроинтеграция и обърна курса на страната по посока Русия. Властта се опита да ги смаже с кръвопролития - официалните данни сочат, че жертвите са 88.

Реакции

Русия, която подкрепяше Янукович, извика посланика си в Украйна за консултации.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров обяви, че опозицията "е завзела властта в Киев, отказвайки да се разоръжи и продължава да залага на насилието".

САЩ обявиха, че действията на парламента са легитимни и предупредиха Русия да не си позволява военна интервенция.

Британският външен министър Уилям Хейг също предупреди Русия да не опитва да подрива икономическите отношения на Украйна с останалата част на света след свалянето от власт на президента на страната Виктор Янукович, пише The Guardian.

Хейг изрази надежда за намирането на бързо решение след „ужасяващото кръвопролитие” в Украйна, на което светът стана свидетел през последната седмица, но каза, че ситуацията остава непредвидима и изпълнена с много опасности.

Великобритания и други западни страни е готова да финансира отпускането на помощ за Украйна, обяви британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Канада е готова да въведе санкции срещу Русия, ако тя реши да „възобнови насилието” в Украйна, пише National Post.

"Внимателно следим ситуацията в Украйна. Ако открием доказателства за намеса от страна на Владимир Путин, ще действаме решително. Всеки опит за възобновяване на насилието в страната е неприемлив за украинците и техните съюзници по света", е заявил министърът на гражданството и имиграцията на Канада Крис Александър.

Протести и контрапротести

И докато хиляди поддръжници на досегашната опозиция остават на площада на независимостта в Киев, проруски настроени граждани излязоха на протести, предаде Нова тв.

Управителите на Лвовска, Полтавска, Тернополска, Виницка и Житомирска области на Украйна подадоха оставки.

Над кметства се веят руски знамена.

Антиевропейски настроения има най-вече в автономната република в състава на Украйна Крим.

Кой е Александър Турчинов

Oлександър Турчинов е роден през март 1964 г. в Днепропетровск, Източна Украйна. Учил е за металуг и икономист. През 80-те години е бил комсомолски лидер. През 1993 г. е съветник на бившия президент Леонид Кучма. Депутат е в периода 1998-2007 г. Заместник-председател е на партията на Юлия Тимошенко "Отечество" от 1999 г. Участва в Оранжевата революция. Ръководи службата за сигурност на Украйна (2005 г.). Вицепремиер от 2007 до 2010 г. Председател на парламента от февруари 2014 г., когато е избран и за временен президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!