Съюзник на Тимошенко стана временен президент на Украйна

OFFNews 23 февруари 2014 в 14:27 4369 3

Снимка AFP

Александър Турчинов

Близък съюзник на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко бе избран за временен президент до избирането на нов държавен глава след отстраняването на Виктор Янукович.

Решението взе Върховната рада. Украинският парламент възложи на председателя Александър Турчинов пълномощията на президент, предаде ИТАР-ТАСС.

Избирането му е първата крачка към съставянето на правителство на опозицията, отбелязва ДПА. Турчинов и Тимошенко са съучредители на опозиционната партия „Баткившчина”, и двамата са родом от Днепропетровск в Югоизточна Украйна.

49-годишният Турчинов е зам.-председател на „Баткившчина”, припомня Ройтерс. След Оранжевата революция от 2004-2005 г. той оглавяваше Службата за сигурност на Украйна.

Турчинов поиска от депутатите да сформират ново правителство до 25 февруари.

Парламентът също гласува луксозните имоти на Янукович край Киев да бъдат конфискувани. Местонахождението му в момента все още остава неясно.

Стотици протестиращи остават на пл. "Независимост", а атмосферата е спокойна.

Междувременно бе издадена заповед за задържането на бившия украински министър на доходите и таксите Александър Клименко, както и на бившия генерален прокурор Виктор Пшонка, предаде Ройтерс, цитирайки и.д. генерален прокурор Олег Махницки. Върховната рада уволни министрите на здравеопазването и на образованието и науката, предаде ИТАР-ТАСС.

Членовете на Върховната рада отмениха и закона за държавната езикова политика, влязъл в сила през август 2012 г. Този закон предоставяше на руския език статут на регионален език в районите, където е майчин за не по-малко от 10% от населението. По данни не предишното правителство на Украйна руският език бе с регионален статут в 13 от 27-те области в страната.

Депутатите приеха днес и законопроект, който възстановява правото на Върховната рада да назначава съдиите. Решението бе подкрепено от 254 членове на 450-местната Рада, а останалите не гласуваха. Днес депутатите поред гласуват решения за отстраняване на министри от досегашното правителство в оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!