ЕС дава на Украйна повече пари от Русия, Киев иска още

Марина Юнакова 24 февруари 2014 в 15:00 8487 40

Протестите в Киев избухнаха заради отказа на сваления президент Виктор Янукович от евроинтеграция.

Европейският съюз е готов да предостави 20 млд. евро (27 млрд. долара) финансова помощ на Украйна след формирането на новото правителство. Това съобщи председателят на комисията по външните работи в Европейския парламент Елмар Брок, цитиран от Интерфакс. 

ЕС има готовност да предостави  помощта незабавно, за да се избегне тоталния финансов колапс на Украйна, заяви Брок в ефира на националната украинска  телевизия „1:1” в неделя вечерта. Евродепутатът изрази надежда, че в Украйна скоро ще бъде формирано ново правителство, което ще проведе нужните реформи. По думите му, помощта на ЕС ще бъде насочена за създаване на по-добри условия за икономиката в бъдеще, за да се подготви страната за присъединяване към ЕС. 

Междувременно стана ясно, че Киев се нужда е от спасителен кредит в размер от 35 млд. долара, което е с 8 млд. долара повече от предложената помощ от ЕС. Украинското министерство на финансите, Националната банка на Украйна и временният президент Олександър Турчинов съобщиха пред международните си партьори,  че страната се нуждае от спешен кредит в близките 1-2 седмици, както и цялостен кредитен обем в размер на 35 млд. долара за периода 2014  - 2015 г.

През последните два дни са проведени консултации и срещи с посланиците на ЕС, САЩ и други страни, както и с финансови организации, на които са обсъдени въпросите за евроинтеграцията на Украйна и за отпускане на финансова помощ за страната.

Непосредствено след като вече бившия президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, руското правителсто заяви, че ще инвестира 15 млд. долара в украйнската икономика. Именно този рязаък завой в политиката на Украйна стана причина за масовите протести на киевския Евромейдан и доведоха до насилствената оставка на Янукович. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!