Русия с проект за създаване на станция на Луната

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2018 в 09:29 1715 0

Русия с проект за създаване на станция на Луната

Русия разглежда проект за създаване на научна станция на лунната повърхност, като не изключва сътрудничество с други държави, като САЩ или държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, съобщава БНР, цитирайки ТАСС.

Тази тема ще бъде в дневния ред на срещата между директора на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин и ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн на 10 октомври.

През лятото на 2016 г. от "Роскосмос" разкриха, че разработва проект за създаване на лунна база за 12 души. След това стана известно, че съветът по космоса на Руската академия на науките е одобрил параметри за научно-изследователска работа по построяване на обсерватория на Луната. Роскосмос и НАСА разпространиха съвместно изявление през септември 2017 г., че планират да създадат международна станция на окололунна орбита, като проектът стана известен под името "Дийп спейс гейтуей".

През септември 2018 г. се появиха съобщения, че руската страна се отказва от проекта, но от "Роскосмос" опровергаха тези твърдения. Говорителят на Роскосмос каза, че преговорите с НАСА продължават. Дмитрий Рогозин обаче каза, че не "харесва много" идеята за участие в проекта, ако той се реализира като американска национална програма и допълни, че Руската федерация "не може да си позволи да участва в чужди проекти във второстепенна роля".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band