Вижте тази вечер супер синята кървава Луна (видео)

НаукаOFFNews 31 януари 2018 в 16:33 14044 0

Под зловещото име "супер синя кървава Луна" всъщност се крият три различни астрономически явления едновременно: лунно затъмнение, суперлуна и "синя луна", които ще могат да бъдат наблюдавани от жителите на Земята тази вечер, 31 януари.

Сами по себе си тези явления не са редки, но тяхното съвпадение в един ден е не е често явление. Например, в Западното полукълбо на Земята последно е наблюдавано преди повече от 150 години - на 31 март 1866 г. , на източното - на 30 декември 1982 година.

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава от жителите на централната и западната част на Северна Америка, Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия.

В България ще може да се види само краят на полусянката на лунното затъмнение при изгрева на Луната.

Лунно затъмнение може да се случи само при пълнолуние и когато Слънцето, Земята и Луната са перфектно подредени. Според НАСА, две до четири слънчеви затъмнения се случват всяка година, а лунни затъмнения са по-редки. "В една календарна година, максималният брой на затъмненията е четири слънчеви и три лунни", посочва агенцията. Но докато слънчевите затъмнения могат да се видят само по протежение на тясна ивица, широка около 80 км, всяко лунно затъмнение е видимо от повече от половината на Земята.

Кога и къде може да наблюдавате затъмнението. НАСА

По време на затъмнение, дори и пълно, Луната не изчезва напълно, а само става тъмночервена. Обяснението за "Кървата Луна" е просто: дори във фазата на пълно лунно затъмнение Луната продължава да бъде осветена. Слънчевите лъчи, преминаващи по допирателната към повърхността на Земята, се разсейват от атмосферата й и поради това разсейване частично достигат до Луната. Тъй като земната атмосфера е по-прозрачна за лъчите от червено-оранжевата част на спектъра, именно тези лъчи са достигат повърхността на Луната по време при затъмнение, което обяснява цвета на лунния диск. По този цвят учени определят химическия състав на горните слоеве на атмосферата на нашата планета.

Всъщност, това е същия ефект като оранжево-червеното сияние на небето близо до хоризонта малко преди изгрев или след залез.

Орбитата на Луната не е идеален кръг, Луната понякога е по-близо до Земята. Когато Луната е възможно най-далече от Земята, наричаме това положение апогей, а обратното - перигея. На 31 януари ще имаме пълна луна в перигей и второ пълнолуние в един месец, наричана „синя луна”.

По време на лунния перигей, Луната изглежда по-голяма и по-ярка в небето, което е и причината пълнолунието, съвпадащо с перигея да се нарича "Суперлуна". По тази логика, когато пълнолунието съвпада с най-отдалечената позиция на Луната от Земята, имаме "Минилуна". Тази голяма луна ще бъде най-добрият фон, на който ще се види земната сянка да се плъзга по Луната, засенчвайки светлината й.

Средно една суперлуна е около с 14 % по-светла от обикновено. Това ще бъде втората суперлуна за този месец и третата поред като първата бе 3 декември 2017 г. , а втората на 1 срещу 2 януари.

Може да прочетете повече за небесното събитие тази вечер в статията на НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови