Русия предупреди за "нова студена война"

OFFNews 13 февруари 2016 в 17:15 11300 32

Русия предупреди за

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че светът се тласка към "нова студена война", след като днес европейски лидери обвиниха страната му за нанасяните в Сиря удари. Международната общност призова президентът Владимир Путин да прекрати бомбардировките, като първа крачка към мирните преговори.  

На конференцията по сигурността в Мюнхен Медведев заяви липсата на сътрудничество заплашва да върне континента "40 години назад, когато в Европа имаше стена". Той отхвърли обвиненията, че руски самолети са обстрелвали цивилни цели в Сирия. 

Руският външен министър Сергей Лавров заяви от своя страна, че шансовете за изпълнение на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия са под 50 процента. На Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността той каза, че вероятността примирието да се провали е по-голяма отколкото да успее. Той изрази също мнение, че за установяване на примирие в Сирия и за решаване на хуманитарните проблеми е необходимо сътрудничество между военните на САЩ и Русия.

Непрекъсната координация между САЩ, които оглавяват създадена от тях коалиция, и руските военни е "ключов инструмент за примирието и за решаване на хуманитарните проблеми", каза Лавров, напомняйки, че "Москва има известно въздействие върху Дамаск".

Руският външен министър отбеляза, че като поставят ултиматум, представителите на сирийската опозиция се опитват да внесат разкол в Международната група за подкрепа на Сирия. Той определи като "каприз" опита на подкрепяните от Саудитска Арабия опозиционни групировки да заменят термина "примирие" с "прекратяване на враждата".

Лавров каза също, че не само силите на президента Башар Асад обсаждат градове в Сирия и настоя, че повечето от градовете са блокирани от опозицията. "Не бива да се демонизира Асад, не бива да бъде демонизиран никой освен терористите", посочи той.

Руският първи дипломат изрази също мнение, че победа над групировката "Ислямска държава" няма да донесе незабавен мир в Сирия. Той изрази надежда, че заради борбата с тероризма замесените в конфликтите в Близкия изток страни ще отложат опитите за промени на режимите и за реализиране на геополитическите си амбиции.

Британският външен министър Филип Хамънд репликира Лавров, според чието изказване излизало, че шансовете са близки до нула. Руският външен министър контрира, че с коментарите си американските представители създават впечатлението, че целта е да бъде спряна руската военна операция в Сирия, "въпреки че Русия се бори срещу същите организации, които Съветът за сигурност на ООН определи като терористични". Хамънд от своя страна отвърна, че шансовете за примирие зависят до голяма степен от това "какво желае Русия".

Според германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер възможностите за постигане на договорка за спиране на огъня са над 50%.

Сирийските правителствени сили, подпомагани от руската бойна авиация, се опитват да обкръжат бунтовниците в най-големия сирийски град Алепо и да прекъснат пътят им за снабдяване от Турция, припомня АП. "Ако в следващите дни Русия не спре или поне не намали силата на бомбардировките, умерената въоръжена опозиция няма да се присъедини към този процес", каза Хамънд. "Не може да се очаква да участват в процеса, ако това не стане."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!