Русия отпразнува 75 г. от победата в най-кървавата битка на човечеството

OFFNews 02 февруари 2018 в 21:52 8280 5

Снимка Ройтерс

Руският президент Владимир Путин взе участие в днешните тържества във Волгоград по случай 75-годишнината от победата на Съветската армия над нацистките завоеватели при Сталинград - най-кръвопролитната битка в историята на човечеството, променила хода на Втората световна война, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В реч на празничния концерт в града на Волга Путин нарече сражението за Сталинград най-великата битка не само във Втората световна война, но и в цялата история на човечеството. По думите му цялата страна тогава "се изправи като несъкрушима твърдина" пред завоевателите.

По данни на руски и германски източници в грандиозната битка през зимата на 1942-43 г. са загинали общо над 2 млн. души - както войници и офицери и от двете страни, така и обикновени граждани. В полетата на десетки километри от града и до днес периодично биват откривани останки на войници от времето на битката и биват погребвани на мемориални гробища и в братски могили.

Грандиозната битка приключи на 2 февруари 1943 г. с пълната капитулация на германските войски, командвани от фелдмаршал Фридрих Паулус, обкръжени от съветската армия. Всичките се предават в съветски плен начело с командира си.

По-рано днес във Волгоград, който бе преименуван така през 1962 г., се състоя военен парад в чест на 75-ата годишнина от победата, обърнала хода на войната. По площада на Падналите бойци преминаха 60 единици бойна техника. Начело на колоната се движеше легендарният съветски танк Т-34. На парада бяха показани за първи път и най-модерни оръжия от арсенала на руската армия - оперативно-тактическия ракетен комплекс "Искандер", реактивни системи за залпов огън "Смерч" и "Торнадо", зенитен ракетен комплекс за противоракетна отбрана С-400. В състава на парадните бойни колони минаха и самоходни гаубични установки, танкове Т-90, бойни машини на пехотата, бронирани автомобили "Тигър". Участваха общо 1400 войници и офицери от руския Южен военен окръг и курсанти от военни училища. Състоя се и въздушен парад, на който бяха представени хеликоптери Ми-28, Ка-52 и Ми-35, бомбардировачи Су-24М и Су-34, изтребители Су-27 и Су-30М2.
В днешните тържества, които още продължават, участват около 200 гости от над 10 страни. Тази вечер предстоят лазерно шоу, фойерверки и артилерийски салют.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

4

kokoten

03.02 2018 в 01:05

...чест и слава на загиналите в Сталинградската битка и от двете страни....все пак добре е,че руснаците смазаха германците,иначе жална ни майка....лъжа е,че комунизма е по-лош от фашизма...

23293

3

Стефан

03.02 2018 в 00:19

Никога не съм виждал по-тъпо заявление по тоя повод.
Смени дилъра, батка.

7606

1

Shteryu Atanaso

02.02 2018 в 23:37

В цялата ВСВ са убити десетки милиони руснаци (а и милионии други граждани от централна Европа)!!!
...
Но още по-голяма трагедия е, че болшевишките държавници от това време са били съупричастни към разпалването на ВСВ. А за това доказателства много: ... ... ..., масови и безмислени убиства на руски офицери подкрепящи болшевизма през 1920-ти и 1930-те години, ... ... .. Сталин и Хитлер разделят Полша, после след настъплението на Нацистите в Русия, ... ... ..., Сталин ДВЕ седмици бездейства във вилата си, ... ...
...
А най-голямата трагедия е, че Путин (внук на готвача на Ленин) също мрази най-обикновените хора от народа си, които избива чрез алкохол, наркотици и насилствено ниска раждаемост ...