Русия обвини за взривовете на летищата Дягилево и Енгелск украинската армия и потвърди загубите

OFFNews 05 декември 2022 в 20:15 6845 3

Дягилево

Снимка IZI

Сателитни снимки показват, че щети в авиационната техника със сигурност има и в авиобазата "Дягилево" край Рязан, на ок. 200 километра от столицата Москва.

Взривовете от тази сутрин на военните летища "Дягилево" в Рязанска област и "Енгелс" в Саратовска област са резултат от атака на украински дронове, обяви Министерството на отбраната на руската федерация.

Цел на атаката, според официалния представител на руското военно ведомство Игор Конашенков, е било "извеждането от строя на руските самолети от Далекобойната авиация". Конашенков потвърди, че в резултат на инцидентите са били повредени два самолета. На тях им била повредена незначително обшивката на корпуса.

Говорителят на руското Министерство на отбраната потвърди също, че при атаките са загинали трима руски военнослужещи, а други четирима са били ранени.

При атаката на военната база "Енгелс", която се намира на 800 километра Украйна бяха повредени два стратегически бомбардировача Ту-95, а край Рязан, на 200 километра от руската столица, на стоянка за обслужваща техника на летището избухна цистерна, която уби трима души. 

Представители на руската страна, сред които и руският военен кореспондент Александър Коц, твърдят, че атаката на "Енгелс" е осъществена с помощта на съветски безпилотен самолет Ту-141 "Стриж". Версията на военните е, че са прихванали безилотника и са го унищожили, но парчета от него са паднали в авиобазата и те са нанесли повредите върху двата бомбардировача.

Ако твърденията на руските военни командири са верни, Ту-141 трябва да е прелетял безпрепяствено 650 километра над руска територия, а самият Ту-141. На практика от украинската граница до Москва са по-малко от 650 километра и такъв безпилотник би могъл се забие и в Кремъл. В същото време украинското военно разузнаване отрича съпричастност на ВСУ към взривовете в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

3

DARTH VADER

06.12 2022 в 00:06

НЕЩО МИ ПОДСКАЗВА,ЧЕ СКОРО И НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД ЩЕ ПАДАТ РАЗНИ БЕЗОБИДНИ ОСТАНКИ...

САМО ВЪПРОС НА ВРЕМЕ

2073

2

Johnny B Goode

05.12 2022 в 21:17

Значи унижожили дрона, но няколко парчета вместо да паднат из снежното поле (както се полага на всяко уважаващо себе си парче от унищожен дрон), продължили да летят. И накрая както си летели, взели че се забили не в пистата, не в хангара, не в чутурата на някой пиян мужик, ами не щеш ли, точно в два самолета ТУ-95. И да не си помислите, че нещо са ги повредили? Нееее, само им одраскали боята.

-1495

1

zuIjin

05.12 2022 в 20:31

Конашенков потвърди, че в резултат на инцидентите са били повредени два самолета. На тях им била повредена незначително обшивката на корпуса. - значи са 5-10 самолета тотал щета. Това очилато педалче е назначено да лъже.