Русия не смята, че е в състояние на война с НАТО

OFFNews 29 април 2022 в 22:57 6241 2

Снимка АП/БТА-Архив

"За съжаление, НАТО смята, че е във война с Русия. Русия не смята, че е в състояние на война с НАТО, защото подобно развитие би увеличило рисковете от ядрена война и то не трябва да се допуска", заяви външният министър Сергей Лавров пред телевизия "Ал Арабия". 

Според Лавров редица лидери в Европа и Съединените щати и "разбира се ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел публично казват, че Путин трябва да загуби, Русия трябва да бъде победена".

Външният министър смята, че използването на подобен израз означава, че "някой води война с този, който искаш да победиш".

Лавров каза още, че Русия и Украйна са щели да постигнат значителни резултати в преговорите, ако Киев не е променял позицията си по нареждане на Съединените щати и Великобритания. Той увери, че страната му не заплашва никого с ядрено оръжие, но западът говори на тази тема.

Министърът на външните работи подчерта, че пратките чуждестранно оръжие за Украйна са легитимна цел на руската армия и допълни, че Русия знае маршрутите, които се използват за снабдяване с оръжия.

"Украинските нападения срещу руска територия показват, че целите на войната трябва да бъдат постигнати възможно най-бързо. Никакви западни гаранции за сигурността на Украйна няма да обхващат Крим и двете сепаратисти републики на Изток", допълни той.

Според него руската инвазия е "отговор на това, което НАТО прави в Украйна, за да подготви тази страна за много агресивна позиция срещу Руската федерация". 

По думите му повечето ключови партньори на Русия са се съгласили да използват начините, предложени от Москва за разплащане за природен газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

30.04 2022 в 11:39

Пита я някой какво смята! Ако беше във война в НАТО, нямаше да има РФ. Дебили!Sashк, мирно! Свободно! Новобранец скапан!

-240

1

редовно четящ

29.04 2022 в 23:04

З@ср@нец!
 
X

Подкастът на OFFNews