Русия не е въвела 'златен стандарт' и не настъпва 'дедоларизация' на световната икономика

Ралица Ковачева, factcheck.bg 13 април 2022 в 18:20 11157 19

Снимка FreeImages.com/ 2happy

Руската рубла не е „вързана за златото“, нито Русия въвежда „златен стандарт“. Няма и основания да се твърди, че руската рубла скоро ще измести долара и еврото като световни резервни валути. Това показва проверката на фактите в публикация, която ни изпрати читател на Factcheck.bg. В материала от сайта „Поглед.инфо“ се твърди:

„Хората по цял свят буквално ще ХВЪРЛЯТ парите си в рублата и ще БЯГАТ от долара и еврото“ (запазен е оригиналният правопис – б.а.).

Според автора Александър Трифонов – д-р инж. (както е изписан в публикацията), причината за това е, че „руската рубла е обвързана със златото“.

Източник: Поглед.инфо

Публикацията се позовава на решение на Руската централна банка (РЦБ) от 25 март 2022 г., което гласи, че в периода от 28 март до 30 юни 2022 г. институцията ще купува злато от банките на фиксирана цена от 5000 рубли за грам. Това се интерпретира от автора като обвързване на рублата със златото, което не отговаря на истината.

Източник: Factcheck.bg

Авторът определя решението на РЦБ като „финансов еквивалент на детониране на ядрена бомба“ и „кама в сърцето на щатския долар и еврото“. Според него „след като Русия ще продава петрола и газа си само в рубли, всеки който иска да купува нефт или газ ще трябва да плати или в рубли или в злато“. Което ще направи руската валута толкова стабилна и търсена, че държавите „ще преминат към по-стабилни валути като… рубла“.

Всъщност, държавите от ЕС, включително България, но с изключение на Унгария, отказаха да плащат доставките на руски газ в рубли. А според съобщение на германското правителство, в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц Владимир Путин е уверил, че ще продължи да приема плащания в евро и долари и дори е описал процедурата. По въпроса все още няма яснота, въпреки че Русия плаши със спиране на газовите доставки. Но това е отделна тема, която не е пряко свързана с повода за текста в “Поглед.инфо” – че “руската рубла е обвързана със златото”.

Идеята за връщане към златния стандарт в Русия не е нова и е обект на спорове – не за първи път видни руски икономисти я оспорват – например професорът по международни финанси Валентин Катасонов, чийто анализ е публикуван също в „Поглед инфо“. Според Катасонов „възстановяването на златния стандарт“ е „изключително опасно“, а Русия се нуждае „не от златна, а от стокова рубла“.

Източник: Поглед.инфо

Съществуват съмнения доколко Русия е сериозна в намеренията си за „златен стандарт“ или става дума за „реклама“, коментира пред БНР Александър Михайлов, експерт по международни валутно-финансови отношения и преподавател в университета в Рединг, Великобритания:

„Този ход Путин вече го направи – на 1-ви април трябваше да се плаща в рубли само, но когато 1-ви април дойде, той каза, може да ми платите и в евро, в долари. Не съм сигурен доколко режимът в Кремъл сериозно стои зад думите си.“

Според Михайлов всичките тези поредни ходове – първо да се плаща за газ в рубли, след това – за петрол и други руски стоки в рубли, а сега и „златния стандарт“, са градиращи мерки за защита на рублата: „Когато се свърже рублата с плащането на газ и петрол, се създава изкуствено търсене на рублата. Тази валута поскъпва“. Но това решение няма да доведе до промяна на пазарните механизми, които определят, както цената на златото на международния пазар, така и цената на газ, петрол, пшеница, суровини и горива, допълва Михайлов.

„Блумбърг“ коментира решението на Руската централна банка в контекста на международните санкции, които не дават възможност на руските банки да продават добитото в страната злато на международните пазари. Русия е втора в света по добив на злато – стойността му е 20 милиарда долара годишно. Обичайно златодобивните компании използват няколко държавно контролирани банки, за да продават руското златото на международните пазари. Но в момента тези банки са обект на санкции и не могат да продават навън, златодобивните компании не могат толкова бързо да реализират директен износ, а вътрешният пазар не може да поеме тези обеми. Затова се налага Руската централна банка, която спря покупките на злато от банките в началото на 2020 г., отново да започне да го изкупува. С фиксираната стойност от 5000 рубли на грам банката ограничава цената, на която ще купува от банките, пише „Блумбърг“.

И докато анализаторите анализираха, на 7 април Руската централна банка ненадейно обяви, че от 8 април покупката на злато от банките ще се осъществява на цени по договаряне. Първоначално обявеният краен срок на фиксираната цена беше 30 юни. Причината за внезапния обрат в позицията – „съществено изменение на пазарната ситуация“. Агенция „Ройтерс“ допълва, че след решението на Руската централна банка от 25 март рублата се е стабилизирала значително и е повишила стойността си спрямо американския долар – на 25 март 5 000 рубли (1 грам злато) са стрували около 52 щ.д., а на 7 април – 63 щ.д. Това показва основателността на коментарите, че подобни действия са насочени към стабилизиране на рублата, но пропагандният им образ е силно преувеличен.

Източник: Телеканал ЦАРЬГРАД. Медията е изобличена многократно в разпространяване на дезинформация от европейската платформа EU vs Disinfo.

Голямата цел на Русия е излизане от доларовата матрица, твърди Боян Чуков* в интервю на Петър Волгин в предаването „12+3“ по БНР, отразено в „Поглед.инфо“: „Битката се води на дипломатическото поле, в информационно-психологическата война, води се военно на терена, но и на икономическото поле. В икономиката ще бъде най-важната битка, която ще се води в следващите години. На останалите бойни полета всичко е тактика за постигане на голямата цел на Русия, която е точно излизане от доларовата матрица“.

Не се очаква скорошна „дедоларизация“ и световно могъщество на рублата: поне в следващите 50 години американският долар ще продължи да доминира, тъй като американските пазари на ценни книжа са най-големи и най-ликвидни, смята преподавателят по международни валутно-финансови отношения Александър Михайлов. По данни на МВФ за 2021 г. близо 60% от световните валутни резерви са в долари.

Източник: Международен валутен фонд

Според пазарни анализатори, цитирани от Американското национално обществено радио NPR, Русия създава „потьомкинска валута“ – перифраза на популярния израз „потьомкинско село“, който означава показно благополучие, скриващо действителното лошо състояние на нещата.

Изразът произхожда от историята, определяна от руски източници като мит, за руския пълководец Григорий Потьомкин, който бил назначен за губернатор на Крим след анексирането на полуострова от Екатерина Велика през 1783 г. По време на посещението на императрицата няколко години по-късно, Потьомкин наредил да посторят нови сгради по пътя на кортежа, а по-далечните села дори били изрисувани на дъски. По същия начин, обясняват анализаторите, Русия се опитва да представи рублата като валута, която има стойност, докато всъщност нито някой в чужбина, нито самите руснаци, искат да купуват рубли.

Проверено:

Не отговарят на истината твърденията, че руската рубла е „вързана за златото“ и Русия въвежда „златен стандарт“. Няма основания да се очаква, че рублата ще измести долара и еврото като световни резервни валути. Русия се опитва да стимулира търсенето на рублата по изкуствен път и да я стабилизира, но не може се очаква скорошна „дедоларизация“ на световната икономика.

*Боян Чуков е оповестен от Комисията по досиетата като щатен сътрудник в Първо главно управление на ДС в периода 1980-1990 г., работил в чужбина под псевдонима „Галицин“. Секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет в кабинета на Сергей Станишев (2008-2009), съветник по външна политика в правителството на Пламен Орешарски (2013), дипломат.

Текстът е консултиран с Евгений Кънев, финансист и доктор по икономика.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg

Ралица Ковачева, factcheck.bg

Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

21

nms

14.04 2022 в 09:36

Какъв златен стандарт бълнуват тия пиянки , 500листа копирна хартия струват 2000руб , злато им се приискало на клошарския башибозук

8074

20

JustSoYouKnow

14.04 2022 в 08:56

Чичо ви отговорно ти заявявам, че изкупувам злато на фиксиран курс от една стотинка за грам. Да подчертая не продавам.
Готово вече и лева е златен! Оправихме я тая държава!

2073

18

Johnny B Goode

13.04 2022 в 22:01

Чиче, много ги разбираш тези работи няма що.
Значи щом банката КУПУВА 1 грам злато за 5000 рубли, това било златен стандарт, така ли?
А иди в банката тогава с 5 милиона рубли и искай да ти дадат едно кило злато и ела ми кажи кво са ти казали.
Края на англосаксонската цивилизация сигурно ще дойде някой ден, ама ти и аз няма да го видим.
Освен ако не изригне Йелоустоун, разбира се.


4164

17

Egocentric Eccentric

13.04 2022 в 21:59

Можи би за това Путин планира кацане на луната - от там ще изкопае златото, с което да обезпечи рублата

1220

16

хr4

13.04 2022 в 21:47

Chi, ти защо мислиш е тоя бой за захар в Матушка :))) ?

1220

15

хr4

13.04 2022 в 21:44

Много се забавлявам когато абсолютно лаици се упражняват в приказване на тема икономика(в случая финанси)! Вие(тролетариата+"полезните идиоти") изобщо имате ли идея какво е "златен стандарт", за какво служи, защо е измислен и защо е премахнат? Очевидно НЕ иначе нямаше да се излагате като кифладжии.

12319

13

Чичо ви

13.04 2022 в 20:51

че се готви обвързване на рублата, а също и юана със златото, е въпрос на съвсем близко бъдеще. И ето, на, случи се, от 28.03.2022 рублата е обвързана със златото по курс 5000 РУБ за 1 грам злато! Това е ядрена експлозия във финансовия свят, с една малка подробност - "бомбата" е атомна, когато Китай обвърже юана със златото - това ще е финансовата "водородна" бомба и края на петродолара, юесей и англосаксонската цивилизация, кой разбрал - разбрал!