Русия наложи вето на резолюцията на ООН срещу кримския референдум

OFFNews 15 март 2014 в 18:13 13020 19

Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за валиден, а Пекин се въздържа при днешното гласуване в Съвета за сигурност. Това предадоха световните агенции.

Като постоянен член на Съвета, Русия може да блокира всяка позиция на тази инстанция, отбелязва Франс прес. Руското вето се очакваше, изтъква Ройтерс. Москва, която изпрати военни части в Крим, подкрепя утрешния референдум, който ще прехвърли контрола над район от Украйна към Русия.

В кратката резолюция се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В нея се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промяна на статута на Крим въз основа на референдума.

Украинските военновъздушни сили и парашутни войски са отблъснали днес опит на руските сили да навлязат дълбоко в съседен на Крим район, съобщи украинското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Министерството посочва, че руските войски са се опитали да навлязат на територията на Херсонска област. Въпросната територия е дълга ивица вдадена в морето земя успоредно с източната част на полуостров Крим, контролиран от руските сили.

В Москва руското министерство на външните работи съобщи, че в Украйна продължават да безчинстват бойци, включително от организацията Десен сектор, чиито лидери обявиха откриването на "източен фронт". Техни бойци са поели от Харков към Донецк и Луганск. Към Русия постъпват множество молби с искане да бъдат защитени мирните граждани и тези молби ще бъдат разгледани, съобщава руското външно министерство.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обвини кремълски агенти за насилието в източните градове Харков и Донецк, при което бяха убити трима души, предаде Ройтерс. Турчинов предупреди за опасност от руско нашествие в Източна Украйна след окупирането на Крим от Москва. Украинските власти призовават жителите на източните градове с преобладаващо рускоезично население да не се поддават на провокации, които Русия може да използва като претекст да изпрати войски.

Депутатите във Върховната рада в Киев гласуваха за предсрочно прекратяване на пълномощията на Върховния съвет на Крим, съобщи ИТАР-ТАСС. В решението беше включена точка, съгласно която то влиза в сила незабавно. Депутатите възложиха на една от парламентарните комисии да подготви и постановление за предсрочни избори в Крим.

От своя страна, Върховният съвет на Крим обяви, че няма да признае решението на Конституционния съд на Украйна за незаконността на утрешния референдум за присъединяване към Русия, съобщи УНИАН.

Според Венецианската комисия условията на референдума в Крим не отговарят на стандартите за демокрация. Експертите по конституционно право към Съвета на Европа мотивират своето заключение с факта, че възможността за провеждането на такъв референдум не е предвидена нито в украинската, нито в кримската конституции.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой е потвърдил готовността на страните от Европейския съюз да проведат среща на 21 март за подписването на политическата част от Споразумението за асоцииране на Украйна, предаде Укринформ. Според украинския премиер Арсений Яценюк Европейският съюз е готов да разгледа приемането на едностранно решение за безмитен достъп на украински стоки до пазара на страните членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!