Вишеградската четворка подписа военна спогодба заради Украйна

OFFNews 14 март 2014 в 19:27 19147 13

Страните от Вишеградската четворка. Снимка:budapestbeacon.com
Страните от Вишеградската четворка. Снимка:budapestbeacon.com

Чехия, Унгария, Полша и Словакия подписаха военен пакт за координиране на планирането на отбраната и създаването на обща бойна част, която да действа под егидата на НАТО и ЕС, предава Франс прес.

Решението на така наречената Вишеградска четворка (V4) е продиктувано от случващото се в Украйна.

"Настоящата ситуация в Европа показва, че за съжаление военен конфликт, преди смятан за немислим, може да се случи", заяви полският министър на отбраната Томаш Симониак.

Във Вишеград, Унгария, той заяви, че украинската криза показала важността на "по-динамично сътрудничество" между страните от V4 в рамките на НАТО и ЕС.

Бойната част V4-ЕС ще бъде готова до 2016 г., когато ще може да взема участие в операции на НАТО и ЕС, заяви Симониак, като допълни, че военното сътрудничество на страните от Вишеградската четворка е единствено по рода си в рамките на НАТО.

Военната формация ще се състои от 3000 войници от четирите страни.

Споразумението, което се подписа от министрите на отбраната на четирите държави, включва и ангажименти за съвместни военни учения и координация на разходите за отбрана.

Вишеградската четворка бе създадена през 1991 г. като форум на държавите, където всички бивши комунистически страни и настоящи членки на ЕС, да могат да разговарят за общи интереси в областта на сигурността и енергетиката.

Вчера унгарският външен министър Янош Мартони заяви, че членовете на V4 са особено уязвими от положението в Украйна, защото санкциите срещу Москва ще засегнат и тях, и очакват „солидарност“ от останалите държави в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!