Русия купи първия транш украински суверенни облигации

OFFNews 24 декември 2013 в 15:07 1972 13

Президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Виктор Янукович.
Президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Виктор Янукович.

Русия купи първия транш украински суверенни облигации на стойност 3 милиарда долара. Това съобщи руският премиер Дмитрий Медведев на среща с украинския си колега Микола Азаров в Москва.

Азаров потвърди, че националната банка на Украйна вече е получила средствата. Заемът в размер на 3 милиарда долара от руския Фонд за национално благосъстояние (ФНБ) е част от спасителния план на стойност 15 млрд. долара.

Планът беше одобрен на 17 декември от президентите на двете страни Владимир Путин и Виктор Янукович, напомни руският министър на финансите Антон Силуанов.

Премиерът Азаров се застрахова като обяви, че без споразумението с Русия Украйна е била заплашена от фалит и че то не заплашва украинската независимост, както твърди опозицията.

Освен заема от 15 млрд. долара Путин обеща на украинския си колега да намали с една трета цената на доставяния в Украйна руски газ.

На днешните преговори страните ще обсъдят и финансовото сътрудничество помежду си, и "обширни планове" за бъдещето, заяви Дмитрий Медведев. Той обаче не се ангажира с конкретен срок кога Русия ще изкупи нов транш от украинския дълг, предаде Асошиейтед прес.

 

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!