Русия и ЕС вече не са стратегически партньори

ОFFNews 10 юни 2015 в 18:34 4877 30

Европейският парламент прие резолюция за преформулиране на отношенията ЕС-Русия, съобщи "Фокус".

Резолюцията гласи, че съюзът трябва да има готов ответен план срещу Русия и нейната агресивна политика в случай на извънредни ситуации, на които да бъде отговорено с "мека сила".

Решението още приоритизира острото отношение спрямо анексирането на Крим и намесата на Кремъл в Донецк, като призовава членките на ЕС да не сключват двустранни договори с Русия, които биха били в разрез с резолюцията и единството. 

За резолюцията са гласували 494 евродепутати, а против - 135. 69 са се въздържали.

Те искат да бъде създаден силен и основан на правила Европейски енергиен съюз, за да се противостои на руския енергиен монопол и да се осигури солидарност в енергийната независимост на всяка държава членка.

Парламентът в Брюксел иска незабавно финансиране на проекти за противодействие на руската пропаганда и дезинформация на територията на ЕС и в чужбина. Има притеснения, че Москва спонсорира радикални и екстремистки партии в ЕС, заради което трябва да започнат да се следят финансовата, политическата и техническата помощ, която Русия дава на различни партии и организации в Европа.

Резолюцията осъжда "черния списък" на Москва с 89 европейски политици, официални лица и военни лидери със забрана да пътуват до Русия.

Членовете на ЕП смятат, че в дългосрочен план са възможни и желателни градивни и предвидими отношения между ЕС и Русия в полза и на двете страни, но отбелязват, че сътрудничеството може да бъде подновено само ако Русия зачита териториалната цялост и суверенитет на Украйна, в това число Крим, прилага двете споразумения от Минск и прекрати дестабилизиращите военни действия, както и тези, свързани със сигурността, на границите на държавите членки на ЕС, пишат от "Фокус".

Предстои да бъде гласувана резолюция относно положението в Черноморирето след присъединяването на Кримския полуостров към Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!