"Европа плаща по 0,5 млрд. евро на ден на Русия за енергия"

OFFNews 10 юни 2015 в 12:53 3072 0

ЕС плаща над 1 млрд. евро всеки ден за доставки на енергия, като половината от тези пари отиват за Русия.

Това заяви евродепутатът от ЕНП Владимир Уручев, цитиран от news.bg.

Енергийната сигурност на региона е пряко свързана с отношенията с Русия. На пръв поглед не е много една държава да зависи за 25-30% от доставките си от друга страна, но в Източна Европа всички страни зависят почти изцяло от Русия и те надуват този процент за цяла Европа, посочи Уручев.

В момента този проблем е неуправляем и нашата цел е тези цифри и външните доставки на газ да станат управляеми, подчерта евродепутатът.

По думите му един от основните проблеми е, че липсва обща европейска политика в областта на енергетиката.

Според него бъдещето на енергетиката е свързано с енергийна ефективност за намаляване на изразходваната енергия, тъй като 1% спестен от домовете, се равнява на намаляване на необходимостта от внос на 2,6% от природния газ в ЕС.

40% от консумацията на енергия в ЕС е за битовите абонати, затова в бъдеще ще стане задължително да се строят само сгради с нулево потребление на енергия, смята Владимир Уручев.

В краткосрочен план България трябва да осъществи българо-гръцката връзка, но това трябва да е извън компетенциите на държавите и да се осъществява от фирми, за да няма политическо влияние, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови