Русия готова да работи с новия украински парламент

OFFNews 28 октомври 2014 в 11:48 1847 1

Снимка ИТАР-ТАСС

Сергей Лавров

Русия изрази готовност да работи с новия украински парламент. От Москва въпреки това обявиха, че отношенията до голяма степен ще зависят от новите украински депутати.

Партията на настоящия премиер Арсений Яценюк събра най-много гласове на предсрочните избори, които се проведоха в неделя в Украйна.

При 85% обработени протоколи партията на Яценюк „Народен фронт“ печели изборите с 22,06% от гласовете. На второ място се нареди партията на президента Петро Порошенко - „Блок на Петро Порошенко“, получи 21,68% от гласовете. 5-процентната бариера за влизане в парламента преминават още обединение „Самопомощ“ - с 10,92%, „Опозиционен блок“ - с 9,46%, Радикалната партия на Олег Ляшко – 7,48%, и партията на Юлия Тимошенко „Баткившчина“ - с 5,7%.

Под бариерата остана партия „Свобода“.

Предварителните резултати от изборите показват, че украинският народ е гласувал. Оставяме настрана многочислените нарушения, които бяха установени при подготовката на изборите, принудителните методи, коиот бяха приложени на редица кандидати, и отстраняването на партии от политическия процес, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Москва очаква окончателните резултати. Считаме, че избраният състав на Върховната Рада ще може да сформира правителство, което ще е конструктивно и ще насочи силите си не за продължаване на нагнетяването на конфронтационните настроения както в обществото, така и с Русия, а за работата, която е крайно необходимо да се осъществи в интерес на украинския народ, подчерта Лавров.

Русия ще подкрепя именно една такава настройка за реформи, за спазване на минските договорености и за организиране на широк обществен диалог, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!