Топ 5 на изборните злоупотреби в Украйна

OFFNews 27 октомври 2014 в 13:36 9327 4

Украинският информационен сайт "Вести" състави класация на най-често срещаните злоупотреби на предсрочните парламентарни избори. Приликите с България са поразителни.

Въртележка с подкуп (Индианска нишка)

Пред входа на секцията за гласуване избирателят получава вече попълнена бюлетина, която пуска в урната, а бюлетината, която му е дала комисията, скрива и по-късно връчва на търговеца с гласове. Има и случаи, в които се изисква "правилно" попълнената бюлетина да бъде снимана с мобилен телефон.

Пълнене на урната

Нарушителят внася в избирателната секция десетки попълнени "правилно" бюлетини и в удобен за него момент ги слага в урната. Най-често това се случва малко преди края на изборния ден, когато има опашки пред секциите.

Измами при броенето и "повреда" на бюлетините

Член на секционната комисия умишлено слага допълнителни знаци по бюлетините, за да ги направи невалидни. Най-често химикалът е скрит в ръкава на нарушителя. Има и по-драстични случаи - наливане на мастило в урните, за да се обявят голям брой бюлетини за невалидни.

Бюлетини след вота

Предварително попълнени бюлетини се слагат в купа с изсипаните от урните бюлетини.

Отмъкване на печата

Тактиката се прилага, за да забави или да направи напълно невъзможно преброяването на гласовете в определена избирателна секция. Член на секционната комисия или гражданин, уж пристигнал само да гласува, отмъква печата на секционната комисия. Работата в избирателната секция е блокирана за неопределено време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови