Русия едва ли би блокирала търговията в Черно море, смята британското разузнаване

OFFNews 14 октомври 2023 в 21:18 2412 0

Крайцерът Москва

Снимка Архив

Крайцерът Москва, който бе ударен от Украйна

След поредица от удари от Украйна през август и септември Черноморският флот на Русия вероятно е засилил способностите си за отбрана и реагиране, отбелязва всекидневният доклад на британското военно разузнаване за войната в Украйна.

Русия предислоцира своите кораби и подводници, включително ракети-носители, от Севастопол на изток и по-специално до Новоросийск.

От юли 2022 г. Украйна пое инициативата в северозападната част на Черно море, принуждавайки мощните сили на Черноморския флот да се защитават срещу безпилотни надводни кораби, безпилотни летателни апарати, ракетни атаки, както и специални операции на украинските въоръжени сили, обобщава докладът.

Но въпреки тези атаки, Черноморският флот запази способността да обучава войските си и да поддържа и защитава своите ресурси, като същевременно изстрелва крилати ракети в Украйна. Най-вероятно Черноморският флот ще може да продължи да прави това от източната част на Черно море. Рискът от допълнителни военни жертви и тежките политически последици от открита атака на руските сили срещу търговско корабоплаване вероятно биха надвишили всички ползи от опита за блокиране на украинската търговия, отбелязват от разузнаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика