Британското разузнаване: Черноморският флот вече няма сили за блокада на Украйна

OFFNews 26 септември 2023 в 12:55 9620 0

флот
Крайцерът Москва, който се превърна в подводница.

След поредица украински удари напоследък срещу плавателни съдове, руският Черноморски флот загуби способността да извършва ефективна морска блокада на Украйна, но все още е в състояние да изстрелва ракети с морско базиране. Това съобщават от Министерството на отбраната на Великобритания.

Британското разузнаване твърди, че големите атаки срещу руския флот, кулминирали с унищожаването на щаба на 20 и 22 септември, са били значително по-разрушителни и координирани в сравнение с досегашните по време на войната.

Според британски военни експерти физическите загуби на руския Черноморски флот са „почти със сигурност сериозни, но локализирани“. Тоест руският флот все още е в състояние да патрулира по руското крайбрежие и да обстрелва Украйна с ракети.

„Въпреки това е вероятно способността му да продължи по-широки регионални патрули за сигурност и да осъществи фактическа блокада на украинските пристанища ще бъде намалена“, казват британците.

Отбелязва се, че сега Русия има проблеми със защитата на важните си съоръжения в пристанищата и извършването на планов ремонт на корабите.

Според британското разузнаване в момента е в ход изключително важна и тежка битка в Черно море, която вероятно ще принуди Русия да действа реактивно, демонстрирайки стратегическата мощ на Кремъл, концентрирана в окупирания Севастопол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки