Рискът от гибел на мигранти в Средиземно море расте, обявиха от ООН

OFFNews 03 септември 2018 в 19:05 3186 0

Рискът от гибел на мигранти в централната част на Средиземно море се е увеличил до едно към осемнайсет тази година, заяви днес Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), цитиран от ДПА.

Оценката беше оповестена в момент, когато спасителните кораби на неправителствени организации се сблъскват с трудности по този ключов маршрут за миграция към Европа.

"Водещ фактор, допринасящ за увеличаването на смъртността, е намаляването на възможностите за издирване и спасяване край бреговете на Либия тази година", казаха от ВКБООН.

Два плавателни съда на либийската брегова охрана на практика са поели спасителните дейности, извършвани от осем кораба на неправителствени организации през 2017 г.

Хуманитарни организации съобщават за тормоз и заплахи от страна на либийската брегова охрана, но също така са подложени на сухопътни блокади и юридически пречки в Италия.

Според ВКБООН бежанците и мигрантите сега "пътуват с препълнени и несигурни плавателни съдове за по-продължително време и на по-големи разстояния, преди да бъдат открити и спасени".

От януари над 1600 човека са загинали или изчезнали при опит да достигнат Европа по различни маршрути. От тях 1095 са загинали в централната част на Средиземно море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови