Революционно: Излекуваха втори пациент с ХИВ вирус в Лондон

OFFNews 05 март 2019 в 10:05 5148 0

Снимка Pixabay

Медицински екип е излекувал пациент носител на ХИВ вируса - причинител на СПИН, съобщи в. "Ню Йорк тайм".

Революционният пробив може да е стъпка към овладяване на глобалната епидемия от СПИН. 

Това е едва вторият случай от избухването на епидемията с доказано излекуван от инфекцията пациент. Той е посочен само като "Лондонския пациент", не се цитират други данни за него.

Обнадеждаващата вест идва 12 години след първия успешен случай на унищожаване на ХИВ вируса у заразен човек. 

Подробности за изследването и лечението ще бъдат публикувани в списание Nature и представени на научен форум в Сиатъл, САЩ.

Според учените става въпрос за човек в дългосрочна ремисия. В интервюта много експерти наричат пробива "лечение", но е трудно да се даде точно определение на откритието, тъй като са наблюдавани едва два случая, допълва "Ню Йорк тайм".

И при двамата излекувани пациенти резултатите са постигнати след трансплантация на костен мозък. Интервенциите обаче са били извършени с цел лечение на ракови заболявания на пациентите, а не на ХИВ вируса.

Според специалисти лечението с този род трансплантация не изглежда като реалистичен и достъпен до широк кръг пациенти вариант в близко бъдеще. Засега ХИВ заразата се третира с мощни лекарства, които контролират развитието на вируса, докато трансплантациите са рисковани и със солидни странични ефекти, които могат да се проявяват с години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!