Регулаторът в Москва: Газът за руснаците ще поскъпне на два пъти през 2024 и 2025 г.

След отказа на Европа от руско гориво, добивите на газ в Русия са паднали с 8-10 процента под заложените прогнози

OFFNews 07 юли 2023 в 20:44 2428 2

Снимка

Властите обясняват, че приходите от поскъпването ще отидат за нова газификация. В същото време Москва признава, че добивът на синьо гориво е с 8-10 процента под планираното заради отказа на Европа от руските доставки.

Федералната антимонополна служба (FAS) е предложи на два пъти да бъдат повишени регулираните цени на природния газ в Русия - от 1 юли 2024 г. и от 1 юли 2025 г, съобщи Интерфакс, като агенцията цитира проектите за съответните заповеди, публикувани във Федералния портал за проекти на регулаторни правни актове.

Увеличението и в двата пъте трябва да бъде по 8 процента, което е с по 1 процент над макропрогнозата на Министерството на икономическото развитие на РУската федерация. През декември 2022 година вече имаше едно увеличение от 8,5 на сто.

Руските власти обясняват поскъпването с това, че получените от него средства ще бъдат използвани за социална газификация на регионите и изграждане на нови газопроводи за потребителите. Министерството на енергетиката добавя, че индексацията, която надвишава очакваната инфлация, ще увеличи темпа на газификация.

По-рано министърът на енергетиката Николай Шулгинов заяви, че добивът на газ в Русия на фона на загубата на по-голямата част от европейския пазар се е оказал с 8-10% по-нисък от обема, заложен от Кремъл в прогнозата за социално-икономическото развитие. В тази връзка през април "Газпром" повдигна въпроса за увеличаване на приходите на вътрешния пазар чрез повишаване на цените, но тогава ставаше дума само за индустриалните потребители. Сега битовите потребители ще трябва да платят загубите на европейските пазари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

07.07 2023 в 21:56

Какво ще прави Рашка ако територията й е в Сахара? Ще внася пясък! :D

10298

1

AntiZ

07.07 2023 в 21:28

Щели да изграждат нови газопроводи за потребителите! Тия диваци канализация нямат, тротоар не знаят какво е, пътна настилка, покривите им от азбест, газопроводи щели да правят?! Блатни руски червеи.
 
X

Да помогнем на украинските деца!