Разследват за корупция началника на кабинета на Макрон

OFFNews 04 юни 2018 в 15:40 3668 2

Началникът на кабинета на френския президент Еманюел Макрон е разследван за корупция, съобщи АФП.

Разследването срещу Алексис Колер е предприето от френската антикорупционна прокуратура, а поводът - връзките на Колер с италианския корабен гигант Ем Ес Си (MSC). Проверява се работата му в икономическото министерство от 2012 до 2016 г. Тогава той бе високопоставен служител там, а през последните две години от периода Колер - шеф на кабинета на Макрон. Тогава настоящият държавен глава на Франция беше министър.

Националната прокуратура за финансови престъпления ще проверява дали Колер е бил в конфликт на интереси спрямо MSC.

Неговата майка е братовчедка на Рафаела Апонте, чийто съпруг Джанлуиджи основава „Средиземноморска корабна компания“ (MSC) през 1970 г. и я прави глобален лидер в превоза на контейнери и круизни пътувания.

Връзката пръв разкри френският сайт Mediapart. Публикациите са в основата на жалбата, подадена от групата Anticor миналия петък.

От кабинета на Макрон нарекоха подозренията срещу Колер „напълно неоснователни“.

"Алексис Колер доброволно ще изпрати на прокурорите всички документи, които показват неговото уважение към закона по време на професионалния му път", се казва в изявление на президентството.

Колер напуска икономическото министерство на Франция през 2016 година и се присъединява към MSC като негов финансов директор, но продължава да работи за кампанията на кандидат-президента Макрон в свободното си време.

Завършилият елитният Институт за политически науки в Париж, където е следвал и Макрон, Колер получава висшия пост в президентския дворец през май 2017 г. Той е познат с близките си лични отношения с президента и е описван като "последният човек, с когото Макрон говори през нощта и първия, на когото говори сутрин" от неназован от медията сътрудник, който познава и двамата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

05.06 2018 в 03:22

Бе, важното е ние да се държим за евроценностите, а некрофилски джендърчета?:)
Гледам тука ордените на дядовците си, от ония войни. За някои са запазени наградните ведомости. Всичките за действия против французи, англичани, по-стари против турците.
Семейство ли сме, лудница ли ...
Просвети ме, бе Дайнов!

10571

1

Hissarion

04.06 2018 в 15:58

Дьокабан да се изпрати веднага от Буркина Фасо на място да съдейства за отстраняване на корупционните практики.