Ракетата Starship експлодира минути след старта

OFFNews 20 април 2023 в 17:22 4659 3

Снимка Twitter / Elon Musk

Ракетата носител, носеща прототипа на космическия кораб Starship, експлодира четири минути след излитане, съобщиха световните агенции. Стартът се излъчваше на живо на уебсайта на SpaceX и събра милиони зрители по цял свят.

Малко преди планираното изстрелване на най-тежката ракета в историята обратното броене беше спряно за няколко десетки секунди, но след бърз одит техниците дадоха зелена светлина за старт. Ракетата успешно излетя в небето и предизвика екзалтирани реакции на събраните в центъра за управление и в околностите на стартовата площадка зрители. Успешно набра височина от километър, два, три, десет, двайсет и над 30, но само след 3 минути полет на около 38 километра височина се появиха аномалии, като вероятно са се повредили ракетните двигатели.

Космическият кораб започна да се накланя спрямо посоката на полета и да се върти в кръгове. Ръководството на мисията се опита да стабилизира ракетата, но безуспешно. В крайна сметка беше решено Starship да бъде унищожен от съображения за безопасност. Въпреки факта, че мнозина смятат днешния неуспешен полет на ракета за огромен провал на Илон Мъск и SpaceX, всъщност бяха получени много ценни данни, които ще позволят да се отстранят грешките и да се подготви ракетата за нов текст, а положителните окуражаващи коментари в профила на SpaceX в Туитър изобилстват. Или поне са наравно със злорадстващите. Въпреки твърденията, че тестовият полет е успешен, ако ракетата успее да излети, след взривяването на Starship Илон Мъск изглеждаше разстроен.

Повече за старта на Starship можете да прочетете в Наука OFFNews

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

20.04 2023 в 22:44

Смели се, някои се смееха на Тесла, на Спейс Екс, сега на първата по рода си толкова мощна ракета. Егати скапания живот живеят такива хора.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки