Рахой обяви състава на новото испанско правителство

Лъчезар Вълев 22 декември 2011 в 10:38 1446 0

Мариано Рахой Снимка:БГНЕС
Мариано Рахой Снимка:БГНЕС

Новият премиер на Испания Мариано Рахой обяви състава на новия си кабинет, малко след като положи клетва пред испанския крал Хуан Карлос, съобщи Ройтерс.

Новият вицепремиер и министър към правителствената канцелария ще бъде досегашната говорителка на Народната партия Сорая Саенс де Сантамария, известна като трудолюбив и лоялен служител на Рахой.

За министър на икономиката 56-годишният премиер назначи Луис де Гиндос. На него се пада тежката задача да изведе Испания от най-тежката за страната икономическа криза от десетилетия насам. Де Гиндос е директор на бизнес колежа "Instituto de empresa" и член на управителния съвет на компанията "Endesa".

Министерството на финансите и държавната администрация ще поеме Кристобал Монторо - евродепутат от групата на Европейската народна партия и оглавява икономическия екип на премиера Рахой.

Друг евродепутат - Хосе Мануел Гарсия-Маргальо ще бъде новият министър на външните работи и сътрудничеството.

Силовите министерства ще бъдат поети от Педро Моренес като министър на отбраната и бившият държавен секретар Хорхе Фернандес Диас като министър на вътрешните работи.

Правосъдното министерство ще оглави Алберто Руис-Галардон, който е кмет на Мадрид от 2003 г. Рахой намали броя на министрите си от 15 на 13, като част от политиката му на "затягане на коланите".

Мариано Рахой официално встъпи в длъжност като премиер на Испания на 20 декември 2011, след като дясната Народна партия на Испания, която той оглавява, си извоюва историческа победа с абсолютно мнозинство на провелите се на 20 ноември парламентарни избори в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови