Путин плаши, че ще хвърля касетъчни бомби по Украйна

Според руския президент украинската контраофанзива не е успешна

OFFNews 16 юли 2023 в 14:45 2600 4

Путлер
Президентът на Русия.

Президентът Владимир Путин обяви, че Русия разполага с "достатъчно запаси" от касетъчни бомби и си запазва правото да ги използва, ако такива боеприпаси, чието използване според него е престъпление, бъдат използвани от Украйна срещу руските, предаде Ройтерс, цитирайки негово интервю за държавната телевизия "Русия -1".

В четвъртък Украйна обяви, че е получила касетъчни бомби от Съединените щати, нейният най-голям военен поддръжник, който твърди, че боеприпасите са необходими, за да компенсират недостига на снаряди, пред които са изправени силите на Киев в момент, когато те провеждат контранастъпление.

Касетъчните боеприпаси са забранени в повече от 100 страни по света. Киев заяви, че ще използва касетъчни бомби, за да изтласка групи от вражески войници, когато се опитва да си върне собствената територия, но няма да ги използва на руска територия.

Путин заяви пред държавната телевизия, че Москва ще отговори със същото, ако е необходимо:

"Искам да отбележа, че в Руската федерация има достатъчно запаси от различни видове касетъчни бомби. Все още не сме ги използвали. Но разбира се, ако бъдат използвани срещу нас, ние си запазваме правото да предприемем реципрочни действия".

Путин каза, че смята използването на касетъчни бомби за престъпление и че Русия досега не е трябвало сама да ги използва, въпреки че е имала проблеми с боеприпасите в миналото.

Руският президент също така каза пред "Русия - 1", че не вижда нищо лошо в това руските специалисти да изследват заловено западно военно оборудване и ракети, като например ракетите Storm Shadow, доставени от Великобритания на Украйна, за да видят дали има нещо полезно, което може да се използва в собствената военна техника на Русия.

Според Путин украинската контраофанзива, целяща да си върне територията, "не е успешна" и че опитите за пробив на руската отбрана са се провалили.

"Всички опити на врага да пробие нашата отбрана... не бяха успешни през цялата офанзива“, каза Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

4

StinkingSonOf

16.07 2023 в 19:35

Ами те от първия ден ползват касетъчни снаряди. Не е като да няма видеа на това и дори новини от преди година: https://offnews.bg/sviat/ima-dokazatelstva-che-rusia-e-ubila-stotitci-tcivilni-v-harkov-sas-za-778783.html

2073

3

Johnny B Goode

16.07 2023 в 18:48

Интересно как ги залавят тези Storm Shadow ракети мурзилките. Сигурно с обучени гарги.А и чудя се какво могат да изкопират от тази допотопна западна технология за да подобрят техните безаналогови.

9347

2

Анализи

16.07 2023 в 16:33

Путин може да хвърля касетъчни бомби в неговата си държава. Ако го прави в чужда държава е военнопрестъпник.

210

1

Merc

16.07 2023 в 16:22

Плаши гаргите . Станал е за посмешище.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки