Протести в САЩ след брутални кадри на полицейско насилие над афроамериканец

OFFNews 28 януари 2023 в 07:36 3869 2

протест

Снимка БТА/АП

Протест срещу полицейското насилие в Мемфис

Масови протести обхванаха САЩ след като полицията в Мемфис, щат Тенеси, публикува видеозапис на бруталния арест на афроамериканец, който впоследствие починал, предадоха световните агенции.

Съединените щати са в шок след поредния подобен случай в страната, който напомня на този с Джордж Флойд - чернокож, убит от бял полицай по време на арест през май 2020 г., отбелязва Франс прес. Тогава в САЩ избухнаха протести срещу расизма и полицейското насилие под лозунга "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter).

29-годишният Тайър Никълс бил спрян за пътна проверка в най-големия град в южния щат Тенеси на 7 януари вечерта по подозрения в безразсъдно шофиране, посочва Ройтерс. Последвало спречкване, като полицаите използвали срещу мъжа сълзотворен газ и електрошоково оръжие. Той все пак се опитал да им избяга, но бил хванат от петимата служители на реда, които го пребили безмилостно. Всички те също са чернокожи.

Петимата полицаи били уволнени на 20 януари, а в четвъртък им били повдигнати обвинения в убийство от втора степен.

Това са много тежки обвинения, които може да бъдат наказани с дълги години затвор. Убийството от втора степен предполага злоумишлени действия и съзнателно навреждане, но за разлика от това от първа степен то не е предумишлено.

Записът съдържа шокиращи кадри: младият мъж е бит дълго време, налаган с юмруци, ритници и палки; полицаите също така сипят ругатни по негов адрес. Никълс дълго време е бит паднал на земята.

"Мамо! Мамо! Мамо!", вика мъжът в един момент.

След побоя Никълс се оплакал, че не може да диша. Той починал в болница на 10 януари - три дни след бруталния арест.

Половин час след публикуването на записа, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е възмутен.

По-рано вчера Байдън разговаря със семейството на Никълс. Той поднесе своите съболезнования на майката и пастрока на починалия младеж и ги поздрави за техния кураж и сила, съобщи Белият дом в изявление.

Майката на Тайър Никълс разказа пред телевизия Си Ен Ен, че когато отишла в болницата, синът ѝ вече бил мъртъв. Той бил целият в синини, а главата му била много подута.

Обстановката е напрегната в Мемфис, където има засилено полицейско присъствие.

Както и се очакваше, първите демонстрации след публикуването на записа вече започнаха. Протести има в Мемфис и столицата Вашингтон.

Над 200 души се включиха в шествие в Ню Йорк. "Няма справедливост, няма мир!", скандираха участниците в проявата.

Президентът Байдън апелира за мирни протести - призив, към който се присъедини и семейството на Никълс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

28.01 2023 в 09:26

Полицаите черни, са ползвали нелетални средства в началото. Но, кой знай какво ги е нахокал на черна мама както те си знаят, и са кипнали.
Далеч не е професионалното поведение, което се очаква от полицай

Деескалация, обездвижване, нелетални средства.