Протести в Исландия в подкрепа на евроинтеграцията

Марина Юнакова 27 февруари 2014 в 15:45 2530 4

Столицата Рейкявик. Снимка: Уйкипедиа

Хиляди исландци излязоха на протести в столицата Рейкявик срещу окончателното решение на правителството да оттегли кандидатурата на страната за членство в ЕС, предаде агенция Франс прес.

По данни на полицията над 3500 души са се събрали днес на митинг пред парламента с настояване правителството да спази обещанието си да организира референдум по присъединяването на страната към ЕС. Демонстрациите продължават вече трети ден и са най-многолюдните граждански протести от финансовата криза през 2009 г. насам.

За последните няколко дни над 35 000 души (или над 10% от населението на Исландия) са се подписали в петиция, призоваваща властите към референдум по темата. Въпреки това по последни проучвания на социолози над 60% от исландците се против влзиането на държавата им в Евросъюза.

Исландия е подписала Шенгенското споразумение и е част от Европейската икономическа зона и според изказвания на представители на управляващите партии на този етап те ще са основните инструменти, чрез които ще се търси интеграция с европейските държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки