Прокуратурата в Украйна показа първия заподозрян за убийствата в Буча

OFFNews 03 май 2022 в 07:36 7734 1

Снимка Генерална прокуратура на Украйна

Идентифициран е първият заподозрян за убийствата в Буча - командирът от Националната гвардия на Руската федерация Сергей Колоцей, съобщи в профила си във фейсбук Генералният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

Венедиктова е публикувала и три снимки. Едната, както пише обвинителката, се е превърнала в символ на зверствата в Буча – на нея са заснети телата на цивилни, застреляни с вързани зад гърба ръце на улица Яблунская. На снимката са показани три жертви, четвъртият убит не е попаднал в кадър. Тримата са с огнестрелни рани в главите, у четвъртия са простреляни вътрешните органи и скелетът.

На втората снимка е командирът на подразделение на Управлението на Федералната служба на войските на Националната гвардия в Уляновска област на РФ. От беларуски пощенски клон заедно с колеги -военнослужещи Колоцей изпраща мародерската плячка, прибрана от домовете на украинци. Неговият "трофей" от Украйна, изпратен за Уляновск, е капак за багажник на кола.

Прокурорите и полицията в Буча са установили, че именно този военнослужещ на Руската федерация е убил четирима невъоръжени мъже в Буча на 18 март. На 29 март той изтезава друг цивилен, за да го принуди да признае несъществуваща дейност срещу руската армия. Пак той отвежда проукраински настроен местен жител „в мазето“, където го пребива с приклада на автомат и калъф за нож. Мъжът е откаран на мястото на екзекуцията, където, имитирайки разстрел, са стреляли близо до ухото му. Като отделна извратена форма на тормоз и сплашване Колоцей е карал жертвата си да помирише умрял човек.

Въз основа на събраните доказателства, показания на жертвата и тройна експертиза прокурорите от Районната прокуратура в Буча са уведомили Росгвардия за подозрение в жестоко отношение над цивилното население и други нарушения на закони и военни обичаи, съчетани с умишлени. Сергей Колоцей е разследван и за съпричастност към други убийства в Буча.

През миналата седмица Венедиктова оповести и списък на десетима заподозрени за военни престъпления срещу мирните жители в Буча, името на Колоцей не беше сред тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови