Украинската прокуратура посочи 10 заподозрени за зверствата в Буча

OFFNews 28 април 2022 в 17:01 8546 0

Снимка OFFNews / Генерална прокуратура на Украйна

10 военнослужещи на Руската федерация са със статут на заподозрени за зверствата срещу мирни жители в украинския град Буча, съобщи в официалния си профил във фейсбук в четвъртък генералният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Прокуратурата разпространи имената и снимките на заподозрените.

Десетимата са от 64-а самостоятелна мотострелкова бригада на Сухопътните войски на РФ, удостоена от руския президент Владимир Путин с почетното звание „гвардейска“. „Благодарността на президента за „масовия героизъм“, а с езика на цивилизования свят - за военни престъпления, доказва, че зверствата в Буча са били разпоредена отгоре задача, с която са се справили. А главното – с пълна съотговорност на главнокомандващия за действията на войниците.“ – пише в съобщението на Венедиктова.

„Прокурорите от Окръжната прокуратура в Буча присвоиха заслужените „звания“ на заподозрени в жестоко отношение към цивилното население и други нарушения на законите за водене на война на първите десетима военнослужещи от упоменатата бригата на въоръжените сили на Русия: младши сержант Вячеслав Лаврентиев, редник Григорий Наришкин, редник Василий Князев, ефрейтор Семьон Малцев, редник Сергей Пескаров, генерал Алберт Раднаев, ефрейтор Михайло Кашину, ефрейтор Андрий Бизаев, ефрейтор Дмитрий Сергиенко, сержант Никита Акимов.“ – написа още Генералният прокурор на Украйна.

От обвинението съобщиха, че за изключително кратки срокове следствието е установило, че по време на окупацията в Буча военнослужещите са закопчавали с белезници голям брой цивилни, морили са ги с глад и жажда, държали са ги на колене със завързани ръце и затворени очи, подигравали са се и са ги били. В ход са били пуснати юмруци и приклади. Военните са искали да придобият от населението информация за дислокацията на военните части на армията и териториалната отбрана, а някои от задържаните са били измъчвани безпричинно. Руските военни са заплашвали жертвите си с убийство и са имитирали екзекуция на пленниците си, насочвайки оръжие към тях. Прокуратурата твърди, че има доказателства за „първата в света мародерска армия“, че войниците и са ограбвали местното население, прибирали са лични вещи и "трофейна" битова техника.

„Ролята и участието на всеки от тях в тези престъпления е установена от следователите, благодарение на оперативната работа на прокурори и полицаи, а за събирането на личните данни на извършителите са помогнали и журналисти. Проверява се причастността на десетимата към убийствата в Буча.“ - казва още прокурор Венедиктова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!