Приключи вотът в Унгария и Сърбия, Орбан води убедително

OFFNews 03 април 2022 в 22:36 2950 2

Снимка АП/БТА

Преброяване на гласовете в секция в Будапеща.

Гласуването на произвежданите днес избори в Унгария и Сърбия приключи, предаде БТА.

Предварителните резултати след преброяването на 23% от гласовете в Унгария показват, че партията на премиера Виктор Орбан - "Фидес" води с 60% от гласовете срещу 29% за алианса от шест опозиционни партии. Фидес има преднина и в повечето едномандатни избирателни райони според предварителните резултати, предаде Ройтерс.

Социологическите проучвания в последните дни на предизборната надпревара свидетелстваха за лека преднина за партията ФИДЕС на Орбан пред коалицията на обединената опозиция.

В Сърбия изборният ден приключи в 20 часа местно време. Избирателите, които са в секциите и чакат да гласуват, ще могат да го направят.

Снимка: АП/БТА

Сърбите днес гласуваха за парламент, президент и местни власти в няколко общини, включително Белград.

Право на глас имат над 6,5 милиона избиратели. Около100 000 косовски сърби можеха да гласуват в четири общини в Сърбия, след като Косово не разреши провеждането на изборите на своя територия.

Гражданите избират между 8 кандидати за президент и 19 листи за парламент.

Очаква се Републиканската избирателна комисия (РИК) да обяви избирателната активност в 22 часа местно време (23 ч. българско). Директорът на РИК Владимир Димитриевич каза на пресконференция, че вероятно активността ще бъде между 58 и 60 процента.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови